Ředkvičky - zdravý zabiják bakterií a plísní
S prvními jarními paprsky najdete na pultech obchodů i ředkvičky, které obohatí naše tělo o řadu cenných látek po dlouhém období zimy. Konzumovat nemusíte jen bulvy, do salátů a polévek můžete přidávat také mladé lístky. Mimo vitamíny a minerály obsahují ředkvičky i hořčičné oleje. Ty jim dodávají typickou pálivou chuť, ale zároveň zabíjejí bakterie a plísně, které nám mohou způsobovat průjmy a jiné střevní a žaludeční potíže. Pravidelnou konzumací ředkviček lze úspěšně tyto škodlivé střevní kultury likvidovat a zabraňovat jejich dalšímu množení. Kdo chce na jaře trochu zhubnout, měl by ředkvičky konzumovat alespoň třikrát denně. Jejich kalorická hodnota je velmi nízká a navíc podporují střevní peristaltiku. Ředkvičky můžete pojídat syrové, výborně se hodí do salátů, pomazánek a předkrmů nebo tepelně upravené v polévce, míchaných vajíčkách, či jako příloha k masu. Ředkvičky není vhodné nechávat dlouho nakrájené nebo nastrouhané, jelikož tak dochází ke ztrátě vitamínů.
Palčivost ředkviček můžeme zmírnit
- Tenké plátky nakrájených ředkviček lehce orestujeme na troše oleje nebo přepuštěného másla až zesklovatí.
- Mírně osolíme.
- Získáme tak zdravou pochoutku i pro ty, koho štiplavá chuť od konzumace ředkviček odrazuje.
Ředkvičky s míchanými vejci
Ingredience:
- 2 svazky ředkviček
- malá cibulka
- 4 syrová vajíčka
- 20 g másla
- sůl
- pepř
Postup přípravy:
- Cibuli oloupeme, z ředkviček odkrojíme nať a dobře je omyjeme.
- Vše nadrobno nakrájíme a vložíme na pánev s rozpušteným máslem.
- Necháme chvíli podusit, až cibulka zesklovatí a ředkvičky změknou.
- Potom přidáme vajíčka, sůl, pepř a za stáleho míchání pokrm doděláme.
- Jako přílohu můžeme zvolit pečivo nebo vařené brambory polité rozpuštěným máslem.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...