Cheddar - česky Čedar, sýr z kravského mléka
Čedar (anglicky Cheddar) je polotvrdý sýr, který se tradičně vyrábí přibližně od roku 1170. Pochází z oblasti West Country v jihozápadní Anglii. Jde o nejrozšířenější sýr na světě vyrobený z kravského mléka. Není chráněn ochrannou známkou, proto se může vyrábět po celém světě pod stejným názvem. V současnosti se Čedar vyrábí mimo Anglii i v jiných zemích jako USA, Kanada, Austrálie, Nový Zéland, Irsko či v Jihoafrické republice. Často se dochucuje přísadami, jako jsou například kmín, česnek, petrželová nať, zelenina, hrozinky či pivo. Některé sýry jsou uzené nebo dokonce prokládané jinými druhy sýrů.
![obrázek ke článku Cheddar - česky Čedar, sýr z kravského mléka obrázek ke článku Cheddar - česky Čedar, sýr z kravského mléka](/img_data_arch/1/1454869470cla_Cheddarhowmuchisdubai.jpg)
Čedar se tradičně vyrábí z pasterovaného i nepasterovaného kravského mléka, vzácně i kozího mléka. Sýr má tvar válce o váze až 28 kg.
O rozšíření tohoto sýra mimo Anglii se zasloužili sedláci z původní oblasti jeho výroby (West Country), kteří emigrovali a svůj recept na jeho výrobu si vzali s sebou do světadílů, kde měla Anglie svoje kolonie.
Při výrobě cheddaru se sýřenina krájí na malé kousky a zahřívá se. Syrovátka se odčerpá a sýřeniny vytvoří jednolitou hmotu, která se krájí na silné bloky velkosti tvárnic. Bloky se skládají jeden na druhý a obracejí se, aby odkapal zbytek syrovátky. Tento proces se nazývá čedarování a zaručuje sýru speciální konzistenci. Nakonec se sýřenina znovu mele, solí, ukládá do forem a lisuje. Bochníky se obvazují plátnem, aby byla zachována kvalitní tvrdá šedohnědá kůra. Dlouhá doba zrání propůjčuje tomuto sýru mimořádně výraznou chuť.
Sýrové těsto má hladkou a poměrně tuhou konzistenci, neměl by se ohýbat ani drobit. Zlatožlutá barva stárnutím tmavne. Doba zrání je 6 - 24 měsíců. Chuť se liší stářím sýra. Mladší sýry mají jemnou, nasládlou chuť s ořechovými tóny. Chuť zralejších sýrů je silnější a plnější s mnohem výraznější ořechovou příchutí. Staré sýry získávají chuť slaně kyselou.
Po roce se v sýru mohou vytvořit malé krystalky kaseinu (podstatná část mléčné bílkoviny), které křupou v ústech. Čím déle sýr zraje, tím jsou krystalky patrnější a četnější.
Cheddar se snadno rozpouští, proto se používá v teplé kuchyni, nejlépe nastrouhaný. Je vynikající na zapékání, na těstoviny, hodí se také k ovoci, čerstvé zelenině a slaným sušenkám. Dobře zabalený a uložený do lednice si uchová svou chuť klidně i dva týdny.
Samotný Cheddar chutná s bílým nebo červeným vínem, hodí se k němu i portské.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...