Ryby - charakteristika, členění
Ryby jsou studenokrevní z 99% obratlovci, dýchají žábrami. V mořích světa žije cca 20 000 druhů, u nás asi 50 druhů. Rybí maso obsahuje hodně vody (60 – 80%), proto podléhá rychleji zkáze. Je bohaté na plnohodnotné bílkoviny, minerální látky (fosfor, fluór, sodík, mořské obsahují i jód). Rybí tuk je rozložen rovnoměrně, má vysokou biologickou hodnotu.
Červené rybí maso obsahuje více minerálních látek než bílé.
Tučné rybí maso je bohaté na vitamíny A, D, ve svalovině a vnitřnostech jsou vitamíny A, B1, B2, B12. Rybí maso má
málo purinů, které podporují v lidském organismu vznik kyseliny močové (podílí se na vzniku dny, revmatismu apod.). Rybí maso je
lehce stravitelné a proto je vhodné na různé druhy diet.
Rybí maso se
rychleji uvaří, neboť obsahuje méně kolagenu a pojivového vaziva.
Nejlépe stravitelnými vařenými rybami jsou pstruh a štika.
Kvalita rybího masa je ovlivněna prostředím, ve kterém ryby žijí, dále pak ročním obdobím, pohlavím, věkem, druhem a výživou.
Základní členění ryb:
- Podle původu – sladkovodní (kapr, štika,...), mořské (treska, makrela,...), z vod smíšených (ústí řek do moře, kde se mísí slaná voda se sladkou), tažné (losos).
- Podle obsahu tuku - netučné (do 2% tuku – treska, žralok,...), tučné, hodně nenasycených mastných kyselin (nad 2% tuku – tuňák, sleď, losos, sardinky,...).
- Podle zoologického hlediska – kostra chrupavčitá pouze 1% ryb (jeseter) a kostra s obratli.
Ryby a další vodní živočichové mají v těle
tuk zcela jiného složení, než mají suchozemští živočichové. To však zcela neplatí pro ryby přikrmované v našich rybnících. Složení jejich tuku není tak zdraví prospěšné, jako složení tuku mořských ryb.
Konzumace rybího masa má pozitivní vliv pro lidský organismus, protože:
- působí preventivně proti rozvoji diabetu
- pomáhá při srdečním a cévním onemocnění
- snižuje riziko srdečních arytmií
- snižuje rozvoj aterosklerotických plátů v cévách – rozšiřuje krevní cévy
- snižuje hladinu cholesterolu a LDL proteinů
- snižuje vysoký krevní tlak
- je prevencí vzniku rakoviny střev (obsahuje i vitamíny D a A)
- udržuje zdravou štítnou žlázu (obsahuje jód)
- podílí se na zdravém vývoji mozku a očí – důležité zvláště pro těhotné a kojící ženy
- má nízkou energetickou hodnotu – vhodné při redukční dietě
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...