Cuketa - tykev obecná

Cuketa je evropského původu, vznikla šlechtěním v Itálii. Jde o kultivar jednoleté zeleniny řadící se k druhu tykev obecná (Cucurbita pepo), která pochází ze Střední Ameriky. Tato kulturní plodina začala být pěstována v Mexiku již před více než 5000 let. Vedle tykví určených ke konzumaci náleží k druhu Cucurbita pepo také skupina tzv. okrasných tykví. Tykev obecná má keříčkový charakter, vytváří velkou listovou růžici. Z jejího středu narůstají dlouze řapíkaté, dlanitě dělené listy. Rostliny mají velké jednodomé květy žluté barvy. Plod cukety mívá většinou zelenou, žlutozelenou či žlutou barvu, svým tvarem připomíná silnou okurku. Povrch má plně zralá cuketa hladký, lesklý a tvrdý, stopka je hranatá a velmi tvrdá. Dužina je světle zelená či žlutá v závislosti na odrůdě, je velmi měkká a vodnatá s množstvím semen. Nejkvalitnější pro sklizeň jsou mladé cukety do délky cca 25 cm, jejichž semena ještě nejsou plně vyvinutá a jsou měkká. Mladé cukety není třeba loupat. Častá sklizeň nutí rostliny do opakované plodnosti. Cuketa je velice snadno stravitelná, skvěle se hodí pro ty, jež se pokouší zhubnout.

obrázek ke článku Cuketa - tykev obecná

Pro svou nízkou energetickou hodnotu je cuketa velice oblíbena při redukční dietě a u diabetiků.

Mladou cuketu je možné konzumovat i jen tak za syrova např. v salátu, větší cukety se vaří, dusí, pečou, plní a grilují.

Cuketa obsahuje:


  • až 91% vody
  • malé množství vlákniny
  • cca 4% sacharidů
  • karoten
  • draslík - vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli
  • vápník
  • hořčík
  • fosfor

Moderním způsobem využití cuket je sklizeň mladých plodů o velikosti jen kolem 10 - 15 cm. Plody lze skladovat po dobu několika dnů v chladnu (do 10 °C). Plně vyzrálé plody mají sice trvanlivost značně prodlouženou, ale jsou tužší a zužitkují se obtížněji.

Pozitivní vliv cukety:


  • na činnost srdce
  • na trávicí ústrojí
  • na funkci ledvin
  • při léčbě cukrovky
  • při onemocnění revmatismem
  • na dnu

Variety tykve obecné:


  • Cukety a patizony - velmi vhodné pro zpracování v kuchyni, na jejich přípravu existuje množství chutných receptů.
  • Tykev olejná
  • Tykev špagetová – tyto oválné plody mají zvláštní vlastnost, že se po uvaření jejich dužina rozpadne na dlouhá a tenká vlákna podobající se špagetám.

Plody se vaří vcelku, je však třeba je před vložením do vařící vody propíchnout na několika místech vidličkou.

Cuketa se používá především v kuchyni, a to na mnoho způsobů. Sama o sobě má velmi jemnou chuť a snadno přejímá chuť přísad. Lze ji proto silně kořenit a používat výrazné ingredience, jako je např. česnek.

Známé jsou především pokrmy z dušené či zapečené cukety (populární je obdoba bramboráku zvaná cukeťák). Cuketu lze plnit, smaží se jako bramborák i řízek, griluje se a výtečná je i cuketová polévka.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Cuketa - tykev obecná


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní