Čekanka listová (Cichorium endivia) - čekankové puky

Čekanka listová je dvouletá zelenina, která patří do čeledi hvězdicovité. Jako nová zelenina se objevila v Bruselu již v roce 1846, když si tamní zahradník botanické zahrady všiml, že z kořenů čekanky založených v rašelině, určených k výrobě kávoviny, vyrůstají pevné a chutné puky. Od té doby se šlechtí jako zelenina, dnes již známe řadu odrůd, dokonce i s načervenalými listy. V prvním roce vytváří rostlina řepovitý kořen a listovou růžici. Toho, aby čekanka měla puky, docílíme tzv. rychlením, kdy v zimě zahrnujeme předpěstované kořeny čekanky bez listů malou vrstvičkou půdy a necháme je ve tmě růst po dobu 5 - 8 týdnů při teplotě 14 – 16°C. Nové listy, které vyrostou ve tmě, jsou bílé a nepřevažuje u nich hořká chuť, jak je tomu u listů, které vyrůstají běžným způsobem. Za největšího pěstitele čekankových puků je vedle Belgie považována Francie, u nás se vzhledem k náročnosti čekankové puky, stejně jako chřest, nepěstují. Tato hodnotná zelenina by měla obohatit náš jídelníček hlavně v zimním a předjarním období, kdy je na trhu méně čerstvé zeleniny. Čekankové puky lze koupit ve všech větších supermarketech.

obrázek ke článku Čekanka listová (Cichorium endivia) - čekankové puky

Čekankové puky jsou vhodné pro diabetiky a pro lidi, kteří mají problémy s trávicím ústrojím. Jsou vhodné pro zlepšení funkce jater, žlučníku a slinivky. Komplex látek obsažených v čekance listové stimuluje krevní oběh, chrání cévy. Čekanka také povzbuzuje chuť k jídlu a příznivě ovlivňuje střevní peristaltiku.

Čekankové puky obsahují:


  • Inulin – sacharid vhodný pro diabetiky
  • Intybin – hořčina, která napomáhá dobré činnosti jater, slinivky a ostatních trávicích orgánů
  • Vlákninu
  • Vitamin A
  • Vitamin C
  • Vitamin K
  • Vitamin B9 – kyselina listová
  • Hořčík (Mg)
  • Vápník (Ca)
  • Železo (Fe)
  • Fosfor (P)

Čekankové puky je vhodné uchovávat v přítmí, nejlépe však v úplné tmě. Skladování na světle způsobuje hořkou chuť.

V kuchyni je nejlepší využít puky za syrova na saláty, ale lze je i vařit, dusit, zapékat, smažit, jako ostatní druhy známější zeleniny.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní