Výživa těhotných žen

U těhotných žen jsou nejen vyšší nároky na stravu bohatou na vitamíny, minerály a ostatní živiny, ale často se objevují i různé zažívací potíže, jako je nadýmání, zácpa, pálení žáhy.

obrázek ke článku Výživa těhotných žen

Celkovou zvýšenou potřebu vitamínů, minerálů a všech potřebných živin by měla v těhotenství zajišťovat dobře vyvážená strava. Bohužel tomu tak ve většině případů není. Aby tedy nedocházelo k deficitu těchto látek a plod se mohl zdárně vyvíjet, jsou na trhu k dostání vyvážené doplňky stravy, které jsou přímo určené pro těhotné ženy, ale i ženy, jež těhotenství teprve plánují.

Zácpa


Zácpa je v těhotenství nejen nepříjemná, ale může být i velmi nebezpečná, protože střeva následně dráždí dělohu. Těhotné ženy by tedy měly vzhledem k možným trávicím problémům jíst vícekrát denně. Neznamená to, že by se měly přejídat, ale denní přísun potravin je třeba rozdělit do několika menších porcí.

Je dobré dbát na pravidelnou stolici, nepříjemné zácpě lze předcházet. Pro správnou funkci střev je vhodné zařadit do jídelníčku dostatek vlákniny. Některým těhotným ženám však způsobuje nadměrné množství vlákniny nadýmání. Zvláště těm, jež na dostatečnou konzumaci vlákniny nebyly zvyklé. Vláknina se v těchto případech zařazuje do jídelníčku jen pozvolna. Čerstvé pečivo a luštěniny je dobré omezit (nejméně nadýmavá je červená čočka), vhodná je zelenina (pozor však na cibuli, košťáloviny a podobně) a ovoce.

Neméně důležité je konzumovat co nejvíce kvalitních čerstvých potravin a jídlo si raději připravovat doma, čímž se lze vyhnout většině aditiv. Jedná se o některé druhy konzervantů (dusitany v uzeninách a konzervách), většinu umělých barviv, sladidla a zvýrazňovače chuti (glutamát sodný), který je v mnoha kořenících směsích, polévkách z pytlíku a apod. I když se oficiálně uvádí, že povolená aditiva v potravinách (tzv. éčka) jsou neškodná, je vhodnější konzumovat potraviny, které mají těchto přídavných látek co nejméně.

Pitný režim


  • Dodržování správného pitného režimu je v době těhotenství ještě důležitější, než za normálních okolností.

V těhotenství je také nutné, aby se žena vyhnula jakékoli možnosti nákazy z potravy, aby u ní nedošlo k vážným zdravotním problémům nebo dokonce samovolným potratem plodu.

Z důvodu možné nákazy je třeba se v těhotenství vyhýbat těmto potravinám:


  • zrajícím a plísňovým sýrům (niva, syrečky, hermelín, atd.)
  • majonézám, tatarkám a výrobkům, které tyto potraviny obsahují
  • volně prodejným grilovaným kuřatům a obloženým bagetám

Hrozí zde nákaza nejen salmonelózou, ale i velmi nebezpečnou listeriózou, což zpravidla bohužel končí potratem či samovolným porodem mrtvého dítěte.

Prospěšné potraviny pro těhotné ženy:


  • mořské ryby (omega-3 mastné kyseliny, jód)
  • mořské řasy (jód, omega-3 mastné kyseliny, minerály)
  • zakysané mléčné výrobky (dobře vstřebatelný vápník a bakterie mléčného kvašení)
  • pohanka (obsahuje rutin, který zpevňuje cévy a je tak prevencí proti vzniku křečových žil a hemoroidů)
  • panenské oleje (nenasycené mastné kyseliny, vitamin E)
  • červená řepa, zelená listová zelenina, ořechy, rozinky, pomeranč (kyselina listová – nejdůležitější hlavně v prvních třech měsících těhotenství)
  • dostatek zeleniny a ovoce (minerály, enzymy)

V době těhotenství se nedoporučuje konzumovat mnoho mléčných výrobků, či potravinových doplňků s obsahem vápníku bez současného doplňování hořčíku. Mohlo by docházet ke zvýšenému vyplavování hořčíku z těla, přičemž je ve zvýšené míře zadržována voda v těle, vznikají otoky.

Pálení žáhy


Pálení žáhy bývá zpočátku těhotenství způsobeno překyselením organismu. Proto je třeba se vyhýbat kyselinotvorným potravinám (bílá mouka, cukr, sladkosti, černý i ovocný čaj, větší porce masa,..) a naopak do jídelníčku zařadit větší množství zeleniny, která je přírodním zdrojem zásadotvorných minerálů. Zeleninu je vhodné konzumovat jako přílohu ke každému jídlu, nejlépe stravitelná je tepelně upravená.

Ke konci těhotenství je důvodem pálení žáhy zvýšený tlak dítěte, čímž se dostává kyselina solná ze žaludku do jícnu, kde vyvolává pocit pálení. Bohužel tento stav nelze ovlivnit.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
obrázek ke článku Výživa těhotných žen

Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní