Šťáva - z listů Aloe Vera (aloe pravá)

Aloe Vera z rodu liliovitých vypadá na první pohled jako kaktus. Původní oblastí výskytu této četně využívané rostliny byla severní Afrika, kanárské ostrovy a Kapverdy. Během let, kdy se osvědčila zejména v bylinné medicíně, se usadila po celé zeměkouli. Dnes se tato rostlina pěstuje ve všech klimaticky vyhovujících regionech.

obrázek ke článku Šťáva - z listů Aloe Vera  (aloe pravá)

Aloe Vera dorůstá do výšky kolem 60 - 100 cm. Tvoří dužnaté zelené až šedozelené listy. Některé druhy mají také bílé skvrny. Okraje listů jsou zubaté s trny. Listy jsou masité, šťavnaté, tvořící hvězdice, někdy dvojřadé, jindy jsou umístěny samostatně. Uvnitř listu se nachází průhledný polotekutý gel s obsahem léčivých látek. Květenství jsou jednoduchá nebo mají rozvětvené střapce. Květy jsou načervenalé, žluté, krémové nebo bílé, mohou být i na stopce. Okvětí je kroužkovité, trubkové. Povzbuzující účinek aloe na odolnost organismu má význam v prevenci nádorových onemocnění i jako doplněk léčby.

Od roku 1940 se v USA Aloe Vera stala pevnou součástí obecné medicíny. Poprvé se zde uplatnila její léčivá síla při ošetřování následků jaderného záření a později našla své využití v mnoha jiných oborech.

Komerční pěstování Aloe Vera je velmi rozšířené, gel z listů využívají kosmetické společnosti po celém světě.

Pro léčivé účely se používá druh Aloe Vera barbaensis. Šťáva z jejích listů obsahuje 200 hodnotných složek.

Speciálně upravená Aloe Vera je také vhodná pro ošetření textilií. Povrchová látka, která obsahuje Aloe Vera je příjemná a jemná na dotek a nedráždí pokožku. Kromě toho chrání před nadměrným výskytem obtížného hmyzu a zaručuje pocit pohody.

Aloe Vera je i bezproblémová pokojová rostlina. Vyžaduje dostatečné množství přímých slunečních paprsků, vhodné je její umístění na okno směřující na jih. Vhodná půda by měla být písčitá, dobře propustná. Pro pěstování se používá směs zemin ve složení kompost, listová půda a písek v poměru 1:1:1. Zaléváme přiměřeně, přemokření jí škodí. V létě doplňujeme minerální hnojiva a to každé 2 - 3 týdny.

Aloe se rozmnožuje semeny nebo řízky. Pro řízkování je nevhodnější období léto, kdy odřezané dceřiné růžice nebo výhony necháme 2 dny zaschnout a pak je vysadíme.

Listy můžeme odřezávat kdykoliv podle potřeby. Používají se čerstvé. Vhodné jsou rostliny staré alespoň 2 roky.

Aloe Vera obsahuje:


  • enzymy
  • aminokyseliny
  • rostlinné glykosidy
  • antrachinony
  • polysacharidy
  • vitamíny
  • minerály

Aloe Vera pomáhá při:


  • jaterních problémech
  • poruchách látkové výměny - cukrovka, dna, porucha metabolismu tuků, obezita
  • snížené imunitě
  • virových infekcích
  • zánětlivých stavech
  • vysoké hladině krevního cholesterolu
  • ateroskleróze a onemocnění koronárních cév
  • vysokém krevním tlaku
  • žaludečních a dvanácterníkových vředech
  • poruchách střevní činnosti
  • poruchách správného příjmu vitamínů a minerálů
  • nadýmání, zácpě a průjmu
  • syndromu přecitlivělého střeva
  • vředech tračníku
  • celulitidě
  • únavě
  • artritidě a revmatických zánětech kloubů

Vnější použití:


  • kožní problémy - akné, opary, ekzémy, lupenka, atopický ekzém, popáleniny, bradavice, lupy
  • poranění u diabetiků
  • regenerace kůže - po nadměrném slunění, na drobné poranění, pří zánětech
  • vysušená pokožka

Antibakteriální a antivirové účinky:


  • infekce ústní dutiny
  • svědění konečníku
  • plísně

Tím, že Aloe Vera pomáhá z organizmu odplavovat toxické látky, je nejúčinnějším přírodním detoxikačním prostředkem 3. tisíciletí.

Pití šťávy z celých listů Aloe Vera je prospěšné při překyselení žaludku a pálení žáhy, neboť složky šťávy obnovují rovnováhu mezi kyselinami a zásadami v organismu (tzv. acidobazickou rovnováhu). Napomáhá i správnému zvlhčování stolice, má schopnost regenerovat zdravou střevní mikroflóru a potlačovat nežádoucí mikroorganismy.

Pravidelné pití šťávy z celých listů Aloe Vera zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů. Lidé, kteří však již mají rozsáhlé ledvinové kameny, musí začínat s pitím velmi opatrně, protože ledvinové kameny by mohly začít příliš rychle opouštět ledviny, což by vyvolalo ledvinovou koliku.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní