Čerstvé přírodní šťávy

Syrová zelenina a ovoce by měli být pro svůj obsah vitamínů a minerálů nedílnou součástí naší výživy. Bohužel dnes přijímáme potraviny ve větší míře tepelně upravené, čímž se mnohé cenné látky znehodnocují nebo dokonce ničí. Velmi prospěšné je proto pití čerstvých rostlinných šťáv, které příznivě působí při některých onemocněních trávicího traktu, cévních nemocech, poruchách krevního oběhu, výměně látkové a podobně.

obrázek ke článku Čerstvé přírodní šťávy

Šťávy z rostlin lze přiřadit k biologickým léčivům podobně jako minerální vody. Čerstvě vylisované šťávy lze podávat bez přísad, případně je můžeme dosladit medem. Při žaludečních onemocněních můžeme použít jako přísadu ovesný nebo rýžový odvar.

Používání čerstvých šťáv má velký význam:


  • U kojenců a dětí - povzbuzují chuť k jídlu, chrání dítě před infekčními nemocemi, normalizují střevní mikroflóru, posilují imunitu - snižují náklonnost k onemocnění. Mohou se přidávat do mléka a kaší.
  • U dospělých – povzbuzují látkovou výměnu, normalizují střevní mikroflóru, posilují imunitu, pomáhají v boji s nemocemi.

Některé léčivé přírodní šťávy


  • Česnek setý – obsahuje např. silice s obsahem síry, hormony, vitamíny, minerální látky, látky insulinových vlastností a fytoncidy. Příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru, působí antitoxicky, normalizuje poruchy trávení, potlačuje kvasné pochody, stabilizuje krevní tlak, povzbuzuje žlázy s vnitřní sekrecí, pozitivně ovlivňuje onemocnění srdce a cév,…
  • Cibule – obsahuje např. vitamíny, inulin, pektin, bílkoviny, organické kyseliny a fytoncidy. Působí proti nechutenství, pomáhá při kašli, kataru průdušek (s cukrem nebo mlékem), chrapotu, ...
  • Kysané hlávkové zelí – obsahuje např. vitamíny, hořčičné glykosidy, kyselinu mléčnou. Normalizuje střevní mikroflóru, reguluje trávení, léčí žaludeční a střevní poruchy, tlumí růst nežádoucích bakterií, …
  • Rajče – obsahuje např. vitamíny a minerály. Působí mírně diureticky (močopudně).
  • Mrkev obecná – obsahuje např. vitamíny, bílkoviny, minerály. Posiluje organismus, působí proti nechutenství, pomáhá při stavech slabosti … Lze ji kombinovat i se šťávou ze špenátu.
  • Petržel zahradní – obsahuje např. vitamíny, minerály, silice s apiolem. Pomáhá při poruchách močových cest, zlepšuje funkci žláz s vnitřní sekrecí, povzbuzuje chuť k jídlu,… Vhodná pro kombinaci se šťávou celerovou.
  • Celer – obsahuje např. vitamíny, rostlinné hormony, silice a soli. Má diuretický účinek, pomáhá při revmatismu, dně, onemocnění močových cest a ledvin, povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Často se kombinuje se šťávou z pampelišky nebo z petržele.
  • Fazol obecný – k výrobě šťávy se používají zelené lusky bez semen nebo samotná semena. Obsahuje např. faseolin (podobné účinky jako insulin), vitamíny, minerály, kyseliny. Podporuje látkovou výměnu, ovlivňuje vylučování tekutin z těla, má podpůrné účinky při onemocnění cukrovkou.
  • Smetanka lékařská – obsahuje např. hořčiny, soli, kyseliny. Užívá se při jaterních kůrách (doporučuje se v kombinaci s kopřivovou šťávou), příznivě působí při poruchách jater, žlučníku, podporuje trávení.
  • Kopřiva dvoudomá – obsahuje např. vitamíny, minerály, kyselinu mravenčí. Upravuje látkovou výměnu, podporuje trávení, má krvetvorné vlastnosti, pomáhá při špatném metabolismu a revmatismu. Při jarních kůrách se doporučuje v kombinaci s pampeliškou a celerovou šťávou.
  • Černý bez – obsahuje např. vitamíny, kyseliny, silice, cukry, bílkoviny, glykosid sambunigrin, minerální látky. Působí na látkovou výměnu, vylučování vody a mírně projímá. Má tišící vlastnosti při neuralgických bolestech (ischias, neuritis). Vhodná je kombinace se šťávou šípkovou a mrkvovou.
  • Ostružiník – obsahuje např. vitamíny, minerály. Podporuje krvetvorbu, posiluje organismus, má příznivý účinek při chrapotu a kašli.
  • Jablko – obsahuje např. vitamíny, kyseliny a soli. Posiluje nervovou soustavu, povzbuzuje činnost střev, pomáhá při otylosti.
  • Červený rybíz – bohatý zdroj vitaminu C. Použití při jaterních a ledvinových onemocněních.
  • Jahoda – obsahuje např. vitamíny skupiny B a vitamin C, kyseliny, minerály, silice a cukry. Doporučuje se při chorobách krevních, jaterních a žlučníkových, mírně projímá, má močopudné účinky.
  • Černý rybíz – bohatý zdroj vitaminu C a soli draslíku. Zvyšuje vylučování vody z těla, pomáhá při revmatismu.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Čerstvé přírodní šťávy


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní