Fazol obecný

Fazol obecný (Phaseolus vulgaris L.) je teplomilná, jednoletá rostlina z čeledi bobovitých, plodem je lusk se semeny. Syrová semena obsahují jedovatý glykosid, který se ničí vařením, nejúčinnější je 15 - 20 minutové vaření nabobtnaných semen. Otrava se projeví zvracením, prudkými křečemi, průjmem, cirkulačním kolapsem. Fazol patřil ke starým kulturním rostlinám jihoamerických Indiánů, divoký předek fazolí, který roste v Mexiku a Guatemale, byl objeven ve zbytcích peruánského osídlení z doby 8000 let před naším letopočtem. Do Evropy byla semena dovezena v 16. století španělskými dobyvateli, dnes se pěstuje po celém světě. Fazol má více než 200 druhů, z nichž většina pochází z Ameriky, část z Asie. U nás má hlavní význam fazol obecný, jde o zdravou a výživnou luštěninu. Fazol má nízký glykemický index, vysoký obsah vlákniny a tudíž zasytí na dlouhou dobu. Je tedy vhodný i při redukčních dietách.

obrázek ke článku Fazol obecný

Fazol se pěstuje pro výživu lidí na polích i zahradách. Používají se buď suchá semena, nebo zelené lusky. Fazole obsahují 24 - 30 % kvalitních rostlinných bílkovin. Bylo zjištěno, že nejlépe stravitelné jsou bílkoviny černé fazole, následně červené a nakonec bílé.

Fazol obecný se liší vlastnostmi lodyhy, čímž se dělí na:


  • fazol keříčkový - hloubka setí 4 - 7 cm
  • fazol popínavý (tyčkový) - hloubka setí 6 - 8 cm

Ze zeleninových odrůd se zpracovávají v potravinářském a mrazírenském průmyslu mladé lusky. Pro sklizeň zelených lusků se pěstují odrůdy, které nemají v oplodí vnitřní pergamenovou vrstvu a sklerenchymatická vlákna ve švech lusků.

Z ostatních odrůd se zralá semena spotřebovávají v domácnosti, konzervárenském průmyslu, mele se z nich mouka, která se někde přidává do chleba.

Lusky jsou součástí čajových směsí, a připravují se z nich léčiva. Nať bývá zkrmována.

Fazol vyséváme, když teplota půdy neklesá pod 10°C a půda je dostatečně zásobena vláhou, což bývá od poloviny května do poloviny června. Postupným výsevem až do konce června můžeme prodloužit dobu sklizně. Lusky jsou 2 – 8 semenné, 7 - 30 cm dlouhé a 1 - 3 cm široké.

Semena mají různý tvar, velikost i barvu. Nejčastěji jsou ledvinitá nebo elipsoidní, 5 - 20 mm dlouhá a 4 - 12 mm široká. Barva semen je bílá, špinavě bílá, žlutá, žlutohnědá, hnědá, červenohnědá nebo fialová, jednobarevná, skvrnitá nebo mramorovaná.

Naklíčené fazole mungo jsou bohatou zásobárnou antioxidantů, vápníku, železa a draslíku.

Fazol obecný obsahuje:


  • škrob
  • aminokyseliny
  • flavonoidy
  • fytosteroly
  • glykosidy
  • bílkoviny
  • hrubou vlákninu
  • beta karoten
  • vitamíny slupiny B (B2, B3, důležitou kyselinu listovou B9)
  • vitamin C
  • vitamin E
  • draslík (K)
  • vápník (Ca)
  • hořčík (Mg)
  • jód (J)
  • sodík (Na)
  • železo (Fe)
  • fosfor (P)

Odvar ze zelených sušených lusků bez semen se užívá i při lehčích formách cukrovky, protože fazole pomáhají udržovat přijatelnou hladinu cukru v krvi. Luskový odvar působí i močopudně a jeho pravidelným pitím lze rozpustit i některé druhy močových kamenů.

Fazol obecný a jeho vliv na naše zdraví:


  • snižuje množství škodlivého cholesterolu v krvi
  • má antioxidační účinky
  • působí diureticky (močopudně)
  • snižuje krevní tlak
  • přispívá k tvorbě červených krvinek
  • ovlivňuje látkovou výměnu
  • je prevencí rakoviny střev (vysoký podíl vlákniny)
  • ozdravuje cévy a srdce
  • snižuje hladinu krevního cukru
  • napomáhá při redukční dietě
  • přispívá k dobré náladě

Mnozí lidé fazole odmítají s tím, že způsobují nadýmaní. Těchto nepříjemných projevů se lze zbavit tím, že vodu, ve které se fazole máčely (nejlépe přes noc), slijeme a dáme je vařit ve vodě nové. Nadýmání způsobují, podobně jako u hrachu, oligosacharidy, které se během máčení vylouhují do vody. Problém s plynatostí a nadýmáním se dá odstranit i přidáním kmínu nebo saturejky při vaření.

Každodenní spotřeba fazolí je v našich domácnostech o dost nižší, než je všeobecně doporučováno. Přitom čerstvě sklizené fazole ze zahrádky mají tak příjemnou chuť. Lze je připravovat na mnoho způsobů, chutnají v salátech s ostatními druhy zeleniny, ale i jednoduše uvařené ve vodě jako příloha k masu a jiným pokrmům.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Fazol obecný


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní