Hrách setý

Hrách setý (Pisum sativum), lidově nazýván jako hrášek, patří do skupiny plodin označovaných jako luskoviny. Jde o kulturní jednoletou popínavou rostlinu z čeledi bobovitých, která byla pěstována již v mladší době kamenné. Původem je ze Středomoří a Malé Asie, nyní roste od jižní Evropy až po jihovýchodní Asii a Afriku. Nejdříve se pěstoval hrách s drobným zrnem a až později velkozrnný. Zejména v 17. a 18. století byl hrách dostupný pouze vyšším vrstvám obyvatel jako pamlsek labužníků. Teprve v 19. století se stal běžnou luštěninou, jejíž výživná hodnota je vysoká, zejména pro vysoký obsah proteinů. Hlavně sportovci, děti ve vývinu a těžce fyzicky pracující lidé mohou čerpat energii z této zdravé zeleniny. Plody jsou lusky, obsahují dužnatá semena - hrášky. Tato hospodářsky významná luštěnina se pěstuje nejen na zahrádkách, ale i na polích. Jako krmivo je hrách vhodný pro všechny druhy hospodářských zvířat.

obrázek ke článku Hrách setý

Hrách setý se pěstuje zejména kvůli nedozrálým semenům lahodné chuti, které obsahují velké množství vitamínů a látek, jež jsou schopny velmi dobře napomáhat obranyschopnosti lidského organismu.

Jako každá luštěnina i hrách obsahuje nejen bílkoviny, ale i cukry, které jsou pro naše tělo zdrojem okamžitě využitelné energie. Zapomenout nesmíme však ani na vlákninu, která čistí náš zažívací trakt od toxických usazenin a napomáhá odstraňovat škodlivý krevní cholesterol.

Svým obsahem bílkovin se tato luštěnina vyrovná masu, dobře zasytí. Její nižší konzumace je způsobena zřejmě tím, že může vyvolávat nadýmání, což způsobují přítomné oligosacharidy, které mizí při klíčení. Z hlediska aminokyselinové skladby je hrách, stejně jako ostatní luštěniny, bohatý na lysin, ale má nedostatek methioninu, což je situace úplně opačná než u obilovin. Ve stravě se proto doporučuje vzájemná kombinace luštěnin a obilovin.

Hrách patří mezi rostliny, které plodí velmi rychle, lze jej vysévat i několikrát za sezónu. Vysévá se přímo na stanoviště od první poloviny dubna, a to do hloubky 5 cm. Daří se mu zejména ve vlhčích, propustných a vápnitých půdách. Jednotlivá semena se dávají asi 2 cm od sebe do řádků vzdálených 25 cm. Většinu odrůd je třeba podpírat, a to v momentě, kdy rostlina dosáhne stádia dvou až tří listů. V době sucha je třeba hrách zalévat.

Hrách obsahuje:


  • Bílkoviny
  • Cukry
  • Vlákninu
  • Provitamin karoten
  • Vitamíny řady B – (B1, B2, B3)
  • Vitamin C – nezralá semena
  • Draslík (K)
  • Fosfor (P)
  • Vápník (Ca)
  • Hořčík (Mg)
  • Měď (Cu)
  • Molybden (Mo)
  • Síru (S)

Zejména mladý a čerstvý hrášek, je bohatým zdrojem vitaminu C, jednoho z nejmocnějších antioxidantů. Obsažené karoteny chrání zrak a stimulují obnovu sliznic. Nukleové kyseliny působí regeneračně, doslova omlazují celý organismus.

Hrách dělíme do 4 skupin:


  • Polní - malé lusky, nezralá semena natrpklá, pěstuje se jako pícnina ke krmení zvířat v luskovinoobilných směskách nebo jako zelené hnojení. Jako krmivo se využívají semena, která mají obdobné živinové složení jako hrách setý, ale obsahují také hořké látky, které zhoršují její chutnost.
  • Obecný (hrách k vylupování) - nezralá semena jsou zelená, sladká a kulatá, lusky uvnitř tuhé. Zralá semena žlutá nebo zelená, tvrdá, ale lze je vařit, sklízí se po dozrání a zaschnutí.
  • Dřeňový - pěstuje se pro nezralé lusky, které se konzumují celé nebo se vylupují jen semena. Tento hrášek se jí čerstvý nebo tepelně upravený, lze ho nakládat, sušit či mrazit. Využívá se i pro výrobu škrobu.
  • Cukrový – u nás pěstován jen ojediněle na zahrádkách v teplejších oblastech. Mladé lusky jsou sladké, dužnaté, křehké bez vnitřní tuhé slupky, lze je tedy jíst celé. Semena jsou kulatá, sladká.

Při zažívacích potížích je potřeba nejprve vyzkoušet stravitelnost hrachu. Lidé trpící dnou by měli konzumovat luštěniny jen zřídka.

Zvýšené plynatosti se dá předejít, nebo nadýmání alespoň trochu zmírnit, použitím vhodného koření a namáčením hrachu před jeho vařením. Nežádoucí puriny se tak při namáčení z velké části uvolňují do vody. Tuto vodu před vařením je nutno slít a nahradit ji vodou čerstvou.

Pozitivní vliv hrachu na naše zdraví:


  • pomáhá zásobovat buňky živinami
  • zlepšuje krevní oběh
  • příznivě ovlivňuje mozek a nervovou soustavu
  • posiluje imunitu
  • zlepšuje kvalitu vlasů
  • udržuje zdravou pleť
  • podporuje růst svalové hmoty
  • zpevňuje tkáně a kosti
  • pročišťuje střeva od toxických látek
  • napomáhá odstraňovat škodlivý krevní cholesterol

Využití hrášku v kuchyni je opravdu velké. Čerstvý je výborný v salátech nebo jako příloha k masu, rybě či jakémukoli slanému pokrmu. Tepelně upravený se hodí pro přípravu hrachové polévky nebo kaše, oblíbené je dušené maso s hráškem a mrkví. Hrách můžeme přidávat i do různých zeleninových či masových polévek, rizota, těstovin a podobně. Kuličky čerstvého, ale i mraženého hrášku se hodí do omelet, masových rolád, sekané a karbanátků.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Hrách setý


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní