Arašídy - podzemnice olejná (Arachis hypogea L.)

Podzemnice olejná patří mezi luštěniny z čeledi vikvovitých. Jde o nízkou jednoletou rostlinu (výška 30 – 50 cm) se žlutými květy připomínající tvarem květ hrachu. Po odkvětu se stopky prodlužují a zavrtávají oplozený semeník asi 3 – 6 cm hluboko do půdy. Zde se vyvine tvrdý lusk, obsahující 1– 4 semena, obalených červenofialovým osemením. Syrový burák přímo z rostliny chutná podobně jako hrášek. Podzemnice olejná je původní plodinou Jižní Ameriky, kde rostla planě, pravděpodobně v Peru, Argentině a Brazílii (zhruba před 7 600 lety). Později se rozšířila do celého světa, pěstuje se nejen na obou částech amerického kontinentu, ale i v Africe, Indii, Evropě a Číně. Čína je v současnosti největším producentem arašídů, rostlinu do země dovezli portugalští obchodníci začátkem 17. století.

obrázek ke článku Arašídy - podzemnice olejná (Arachis hypogea L.)

Podzemnici olejné se nejlépe daří v lehkých písečných půdách. Aby byly arašídy kvalitní, potřebuje rostlina nejméně pět měsíců teplého počasí a roční srážky 500 až 1000 mm nebo zavlažování.

Tato rostlina se pěstuje pro semena (arašídy nebo také tzv. burské oříšky). Slouží však i jako surovina pro výrobu olejů, které se dále využívají nejen v kuchyni, ale i v potravinářské výrobě. Proto je nezbytné, aby se lidé postiženi alergií na arašídy vyvarovali i potravinám, které mohou obsahovat olej nebo tuk vyrobený z podzemnice olejné.

Potravinová alergie na burské oříšky se neliší svými příznaky od jiných potravinových alergií, a to včetně nejrizikovějšího projevu - anafylaktického šoku. Nejznámější alergeny obsažené v burských oříšcích jsou Vicilin a Konglutinin. Nejhorší jsou v tomto směru pražené arašídy.

Množství alergenů podle způsobu zpracování podzemnice olejné


Výroba oleje z burských ořechů:


  • Lisováním za studena - vysoký obsah alergenů.
  • Lisováním za tepla - velmi nízké množství alergenů.
  • Rafinací při teplotách nad 230°C - zbaven alergenů.

Pražení burských ořechů:


  • Tato tepelná úprava zvyšuje množství alergenů.

Arašídový olej se používá i jako náhrada oleje olivového, k výrobě stolních pokrmových tuků, tzv. arašídového másla v potravinářství. Široké uplatnění má i ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu (k výrobě mýdla, krémů na holení, barev, šampónů, ..), ale i při výrobě výbušnin na bázi nitroglycerinu. Zbytky po lisování arašídů se používají jako ceněný krmný doplněk pro dobytek nebo jsou dále zpracovávány v potravinářství.

Arašídy obsahují:


  • antioxidanty – např. významné množství resveratrolu - látka s antioxidačními a antibakteriálními účinky
  • nenasycené tuky – 45 – 50%
  • proteiny – 25 -30%
  • sacharidy (uhlohydráty)
  • bílkoviny
  • vitamíny skupiny B (B1,B2, B3, B5)
  • hořčík
  • vápník
  • zinek
  • fosfor

Lusky podzemnice olejné je důležité sklízet v pravý čas a hodně záleží i na následné péči, neboť hrozí napadení karcinogenní plísní Aspergillus flavus. Při větším množství může způsobit rakovinu jater a vrozené vady embryí. Napadení plísní je po zpracování arašídů dost obtížné, proto se nedoporučuje konzumovat arašídy v době těhotenství.

Vliv arašídů na zdraví:


  • obsahují antioxidanty - chrání buňky, tkáně a orgány, zabraňuje jejich stárnutí
  • zpomalují proces degenerace mozku – např. při Alzheimerově chorobě
  • příznivě působí na nervovou soustavu
  • napomáhají předcházet cukrovce
  • mají pozitivní účinky při kožních chorobách
  • napomáhají předcházet kardiovaskulárnímu onemocnění
  • chrání před zubním kazem

S praženými arašídy se můžeme setkat v kuchyních celého světa, zejména v čínské a asijské kuchyni. Často se podávají i jako příloha k vínu či pivu. V některých zemích je velmi populární burákové máslo. Arašídový olej se používá při přípravě salátů i tepelně upravených jídel, je vhodný i na dlouhé smažení.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní