Skořice

Skořice (Cinnamomum zeylanicum) byla ve 13. století objevena na Srí Lance, odkud pochází. Jedná se o jedno z prvních koření, které bylo přivezeno z objevných cest v 15. a 16. století. Nyní se pěstuje v Indonésii, na Madagaskaru, Ceylonu a ve Střední Americe, příbuzné druhy skořice najdeme v Indonésii, Vietnamu a Číně. Podle toho rozlišujeme skořicovník cejlonský a čínský. Skořice se získává ze stálezelených tropických stromů, které dorůstají výšky 10 – 15 metrů. Vlastním kořením je kůra loupaná z tenkých výhonků, očištěná od svrchní korkové vrstvy a vnitřního lýka a stočená do svitků o průměru 2,5 cm. Skořice je vysoce aromatická, chutná jemně, nasládle a současně hořce. Vědci zjistili, že skořice obsahuje naprosto výjimečné množství antioxidantů, čímž se řadí nejen mezi přírodní afrodisiakum, ale působí i jako prevence rakoviny. Dokáže také blokovat novotvorbu krevních kapilár, které dodávají tumoru živiny a kyslík potřebný k jeho růstu, čímž přispívá k potlačení rakovinové bujení.

obrázek ke článku Skořice

Skořice má kořenně nasládlou chuť a velmi příjemnou vůni. Pro svoje silné antibakteriální a dezinfekční účinky, se využívala nejprve jako léčivka a až později jako koření. Ze skořice se vyrábí silice (vnitřní část kůry), tinktury, olej (z listů, větví i květů).

Skořice je přírodním antibiotikem a antioxidantem, pozitivně působí na chuť k jídlu, trávení, i proti nadýmání a plynatosti, hodí se také proti nevolnosti z cestování.

Skořice je známá a vyhlášená především pro své účinky prohřát a rozproudit krev. Do čajů se přidává hlavně v zimě a při nachlazení. Povzbuzuje mysl, tělo, dobrou náladu a je považována za afrodisiakum.

Skořice má mnohostranné využití:


  • ve farmaceutickém průmyslu - upravuje nepříjemnou chuť léků
  • v potravinářském průmyslu – dodává příjemnou chuť a vůni potravinám a různým pokrmům
  • v likérnictví - výroba žaludečních likérů, kořeněných a bylinných likérů a vín
  • v kosmetickém průmyslu - výroba mýdla, koupelové kosmetiky, voňavek, masážních olejů, tělových krémů, přípravků pro ústní hygienu
  • v léčitelství - díky vysokému obsahu silic se využívá skořicový olej (aromaterapie), tinktura, ale i sirup

Nežádoucí účinky


I když má skořice léčebné účinky, může u některých jedinců vyvolávat alergickou reakci. Její konzumaci by měly značně omezit těhotné ženy.

Vliv skořice na naše zdraví:


  • pomáhá při revmatismu a bolestech svalů (olej, krém - zevně)
  • zmírňuje celulitidu (zevně)
  • silný antioxidant - působí proti volným radikálům
  • hojení ran – dezinfekční účinky
  • prevence rakovinového bujení
  • zlepšuje trávení - podporuje chuť k jídlu, odstraňuje nevolnost, nadýmání a průjmy
  • snižuje krevní tlak
  • snižuje hladinu krevního cukru (vhodná pro lidi s diabetem)
  • snižuje hladinu krevního cholesterolu
  • povzbuzuje srdce (olej)
  • zlepšuje mozkové funkce
  • prohřívá organismus, napomáhá krevnímu oběhu
  • zmírňuje krvácení - z nosu a při silné menstruaci
  • odstraňuje poruchy menstruace
  • působí antisepticky (olej)
  • má antibiotické účinky – využití při infekcích, ale také i při nachlazení a kašli
  • léčba zánětu močových cest

Použití skořice v kuchyni je velmi univerzální, používají se buď celé ruličky, nebo skořice mletá, která má proti celé skořici výraznější vůni.

Skořicí lze okořenit sladké, ale i slané pokrmy (rýže, maso, ryby - hlavně v asijské, turecké, španělské a arabské kuchyni). Přidává se do pečiva, moučníků, jablkového závinu, cukroví, jogurtů, pudinků, medu, nádivek. Ochucují se s ní různá sladká jídla (kaše, nákyp), používá se při zavařování ovoce, výrobě povidel (z jablek, hrušek) a ovocných šťáv. Celá skořice se přidává do horkých nápojů, svařeného vína, horké čokolády, kávy, punče, čaje.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Skořice


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní