Správná příprava zeleného čaje

Pití zeleného čaje významnou měrou snižuje riziko rozvoje rakoviny. Za bezpečnou a účinnou se považuje dávka, která odpovídá minimálně 10 šálkům zeleného čaje za den, tj. více než 2,5 litru čaje.

Příprava zeleného čaje


  • Voda pro přípravu čaje by měla být studená, čerstvá nepřevařená. Neměla být příliš tvrdá.
  • Voda by se neměla nechat vařit déle, než je nezbytně nutné.
  • Čajová konvice, stejně tak šálky a další nádoby, které přijdou s čajem při přípravě do styku, by neměly být kovové, ale z keramiky, kameniny, skla.
  • Čajové lístky nebo sáček s čajem nezaléváme vroucí vodou, ale vodu po převaření necháme asi 2 - 4 minuty chladnout, aby měla teplotu mezi 60 až 80 °C.
  • Čaj louhujeme 8 - 10 minuty, aby se vyloučily katechiny.
  • Nápoj pijeme teplý. Správně bychom měli před přípravou čaje konvici předehřát, aby se vložené čajové listy dobře rozvily a lépe uvolnily silice.
  • Pro pití zeleného čaje se hodí bílý porcelán, vynikne tak jeho světle zelený nádech.
  • Čajovou konvice a šálek pro přípravu zeleného čaje není vhodné používat např. pro přípravu černého čaje nebo kávy.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:


Další články najdete v sekci
Zelený čaj
 

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní