Správná příprava zeleného čaje
Pití zeleného čaje významnou měrou snižuje riziko rozvoje rakoviny. Za bezpečnou a účinnou se považuje dávka, která odpovídá minimálně 10 šálkům zeleného čaje za den, tj. více než 2,5 litru čaje.
Příprava zeleného čaje
- Voda pro přípravu čaje by měla být studená, čerstvá nepřevařená. Neměla být příliš tvrdá.
- Voda by se neměla nechat vařit déle, než je nezbytně nutné.
- Čajová konvice, stejně tak šálky a další nádoby, které přijdou s čajem při přípravě do styku, by neměly být kovové, ale z keramiky, kameniny, skla.
- Čajové lístky nebo sáček s čajem nezaléváme vroucí vodou, ale vodu po převaření necháme asi 2 - 4 minuty chladnout, aby měla teplotu mezi 60 až 80 °C.
- Čaj louhujeme 8 - 10 minuty, aby se vyloučily katechiny.
- Nápoj pijeme teplý. Správně bychom měli před přípravou čaje konvici předehřát, aby se vložené čajové listy dobře rozvily a lépe uvolnily silice.
- Pro pití zeleného čaje se hodí bílý porcelán, vynikne tak jeho světle zelený nádech.
- Čajovou konvice a šálek pro přípravu zeleného čaje není vhodné používat např. pro přípravu černého čaje nebo kávy.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...