Želatina - živočišného nebo rostlinného původu
Želatina je bílkovina živočišného nebo rostlinného původu, jelikož ale neobsahuje esenciální aminokyselinu tryptofan, nepovažuje se za plnohodnotnou bílkovinu. Je bez chuti, barvy i zápachu, dodává organismu aminokyseliny, které tvoří základ kostní a chrupavčité tkáně, kloubních pouzder, vazivových tkání a kůže. Zajišťuje tak dobrý stav kůže, vlasů, kloubních chrupavek, zubů, šlach, krevních cév a všech vazivových tkání. Kolagen je také ve sklivci a v bělmě oka. Slouží nejen k ochraně kloubních chrupavek a vazů před předčasným opotřebením, ale i k jejich regeneraci. Užívá se i ve veterinárním sektoru hlavně pro psy a koně, často v kombinaci s jinými doplňky a minerály.
Kolagen je nezbytný zejména v
dětství a v
období dospívání pro tvorbu kostí, protože vytváří síť pro ukládání
vápníku, čímž v dospělosti chrání klouby
před artrózou. Je důležitý i pro
seniory a sportovce, a to nejen k regeneraci kloubů, ale zlepšuje jejich hybnost a předchází úbytku kloubní chrupavky.
Existují také
kosmetické krémy s obsahem kolagenu a pleťové masky.
Vařením se kolagen mění na
glutin, látku, která má
rosolovité vlastnosti a je nejpodstatnější složkou želatiny. Chlazením želatina tuhne, je podobná počátečnímu kolagenu, ze kterého vzniká.
V cukrářství se využívá její
želírovací schopnosti. Želatina se
ochucuje různými příchutěmi, hlavně citrónovou, ananasovou, pomerančovou, jahodovou, malinovou. Ovoce jí dodává i barvu.
Typ želatiny podle zdroje, ze kterého ji získáváme:
- Živočišného původu - jemný klih, který se získává vyvařením vepřových a hovězích šlach, kůží, kostí a jiných jatečných odpadů bohatých na kolagen. Používá se především v potravinářství k výrobě cukrovinek (např. gumových medvídků z vepřové želatiny), dortů, tlačenky, huspeniny ap.
- Rostlinného původu (agar) - z mořských řas. Jde o výživnou potravinu bez kalorií, obsahující mnohé minerály. Získává se z vodních rostlin, řas, které žijí v hloubce 80 metrů a má světlou barvu a nevýraznou chuť. Živočišnou želatinu zcela nahradí, její želírovací vlastnosti jsou několikanásobně vyšší. Proces výroby agaru je velmi náročný jak technologicky, tak i finančně. Používají ji zejména vegetariáni, hodí se pro výrobu zákusků, aspiků. Agar se nemusí jíst jen v pokrmech, dá se v práškové formě rozmíchat, dávkuje se jedna lžíce do sklenice vody a může se takto pít denně pro regeneraci.Je protizánětlivý, obsahuje flucoidan, který pomáhá při rakovině prsu, je bohatý na železo, jód, vápník.
Kromě potravinářství se želatina využívá i na výrobu gelů, šamponů či na výrobu vstřebatelných nití na chirurgické účely, v lécích jako plnidlo při výrobě tobolek, v mikrobiologii k výrobě půd, na kterých se pak pěstují bakterie.
Želatina je vhodná také pro obézní pacienty, neboť působí jako mírné projímadlo, čímž pomáhá snížit nadváhu při zácpě, vysokém tlaku a onemocnění střev.
Želatina se dá koupit v lékárnách, drogeriích či obchodech se zdravou výživou.
Významné je i
průmyslové využití želatiny, např. při výrobě fotografické emulze.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...