Přepuštěné máslo - ghí
Název ghí pochází z indické medicíny, která považuje přepuštěné máslo za jednu ze základních potravin pro zdraví, dobrou kondici, zdravý vzhled, duševní rovnováhu a dobré trávení. Již naše prababičky věděly, že přepuštěné máslo vydrží několik měsíců a snese vysokou teplotu při vaření. Během procesu jeho přípravy se odstraní mléčná bílkovina a další látky, které způsobují alergii nebo intoleranci mléka. Přepuštěné máslo se dá koupit, ale můžete si ho připravit i doma.
Ghí
posiluje organismus,
podporuje lepší vstřebávání živin,
zlepšuje činnost mozku a
prodlužuje život. Podporuje lepší vstřebávání živin. Přisuzují se mu také
protirakovinné schopnosti.
Energii z mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem může tělo využít pro spalování jiných tuků, což pomáhá při
snižování váhy. I přes pozitivní vliv se jedná o
nasycený tuk, takže s konzumací ghí to není vhodné přehánět.
I po přepuštění si zachovává ghí
vitamíny A, E a
minerály jako draslík, hořčík, železo a kromě toho dodá jídlu příjemnou
vůni i chuť.
Vlastnosti přepuštěného másla:
- chutná jako máslo
- voní jako máslo
- nepřepaluje se, čímž nevznikají zdravotně rizikové látky
- neobsahuje mléčnou bílkovinu, mohou ho používat i lidé s alergií na laktózu
- vydrží až rok, na rozdíl od másla nežlukne
Ghí je nepostradatelnou
výživou pro plíce, srdce a kůži. V ájurvédské medicíně je považováno za
elixír života, je základem všech
ajurvédských léků na
kožní choroby. Pomáhá léčit suchou nebo popálenou kůži a rty.
Pozitivní vliv ghí na lidské tělo:
- posiluje látkovou výměnu a imunitu
- chrání buňky před volnými radikály
- aktivuje zažívací procesy, pomáhá zlepšit přijímání potravy
- podporuje činnost žaludku a tvorbu žlučových kyselin, upravuje kyselé prostředí
- posiluje mozek a nervovou soustavu, léčí nervová onemocnění
- zlepšuje paměť
- podporuje činnost tkání
- zvyšuje flexibilitu - adaptabilitu těla
- snižuje hladinu cholesterolu
- napomáhá očistě organismu - váže toxiny v těle, které jsou rozpustné v tuku a pomáhá je vyloučit z těla
- má pozitivní účinky na potenci a reprodukční schopnosti mužů i žen
Díky
omlazujícím a regeneračním účinkům se ghí používá i při
výrobě domácí kosmetiky. Mast z ghí doplněna o levanduli je ideální pleťová maska, hojivé účinky mastných látek ocení sportovci k ošetření poraněné či poškrábané kůže.
V kuchyni můžeme ghí využít prakticky všude, kde je potřeba tuk (při vaření, dušení, restování), je možné ho použít i při pečení pečiva. Skvěle se
pojí s kořením a bylinami.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...