Slunečnicový olej
Slunečnicový olej se vyrábí lisováním ze slunečnicových semen. I když slunečnicový olej zná asi každý, ne každý ví, že se tento olej nehodí ke smažení a fritování. Při vyšší teplotě vznikají ve slunečnicovém oleji škodlivé látky (karcinogeny). Z rostlinných olejů se ke smažení lépe hodí rafinovaný olej řepkový, který má vyšší obsah kyseliny olejové, nebo olej ze speciální odrůdy slunečnice s označením high oleic.
Své místo má slunečnicový olej ve
studené kuchyni, při dušení a restování. Nejlepší by bylo kupovat slunečnicový olej bez chemické úpravy
(nerafinovaný), lisovaný za studena.
Za studena lisovaný slunečnicový olej se získává lisováním semínek slunečnice
bez použití tepla a organických rozpouštědel. Olej neprochází žádnou rafinací a
má výraznou slunečnicovou chuť a vůni.
Kvalita použitých semínek je velmi důležitá, protože rozhodujícím způsobem
ovlivňuje kvalitu samotného oleje.
Tento olej je výborný
ve studené kuchyni a je vhodný i k dušení s vodou a vaření. Typická chuť a vůně vynikne v salátech s obilninami či luštěninami a vařených zeleninových jídlech. Nikdy na něm
nesmažte!
Co obsahuje slunečnicový olej:
- omega-3-nenasycené mastné kyseliny
- omega-6-nenasycené mastné kyseliny
- vitamin E, K, cholin
Jako každý tuk, tak i slunečnicový olej bychom měli
konzumovat v rozumné míře. Ideální je
střídat slunečnicový olej s jinými druhy tuků (vepřové sádlo, kokosový olej, olivový olej, …).
Za studena lisovaný slunečnicový olej obsahuje dvakrát více nenasycených mastných kyselin (v podobě kyseliny linolové) a významné množství přírodního vitaminu E.
Pozitivní vliv za studena lisovaného slunečnicového oleje:
- dodává energii
- pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi
- posiluje imunitní systém
- působí jako prevence kardiovaskulárního onemocnění a rakoviny
- pročišťuje organismus
- pomáhá tělu se záněty
- vyživuje a chrání pokožku před slunečním zářením
- podporuje vyprazdňování a trávení
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...