Těstoviny Gnocchi - noky

Jedná se o malé knedlíčky, jejichž základem je většinou bramborové těsto. Podle oblasti a druhu se těsto na noky připravuje z pšeničné či kukuřičné mouky, brambor, vajec a dalších přísad, jako je špenát nebo dýně. Původem jsou gnocchi z Itálie, jako příloha se používají pravděpodobně již od římských dob. Do okolních zemí se noky dostaly při obrovské expanzi římské říše a každá země si pak osvojila svoji specifikaci. Gnocchi se podávají k nejrůznějším omáčkám, gulášům, všude tam, kde se hodí houskový knedlík. Zapékají se na mnoho způsobů se sýrem, můžeme je servírovat se špenátem, opečenou slaninou a cibulkou, s uzeným lososem nebo třeba i na sladko s borůvkami a tvarohem. Přidávají se i jako zavářka do polévek.

obrázek ke článku Těstoviny Gnocchi - noky

Nok je vařen mimo Itálii v různých variantách i v mnoha světových kuchyních jako např. v Německu, Rakousku, Maďarsku, Slovinsku.

I když si noky můžete zakoupit již hotové a mražené nabízíme vám recept na jejich domácí přípravu.

Recept na domácí noky


Ingredience:


  • 600 g sypkých (moučných) brambor
  • 2 vaječné žloutky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 70 g sýru Ementál
  • 40 g másla
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:


  • Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Důležitý je výběr brambor, vyhýbáme se novým bramborám a bramborám na pečení.
  • Po uvaření brambory scedíme, ihned oloupeme a prolisujeme.
  • Přidáme žloutky, mouku, sýr a prohněteme.
  • Zapracujeme sůl, muškátový oříšek a pepř.
  • Do větší nádoby nalijeme studenou vodu, kterou mírně osolíme a přivedeme do varu.
  • Dvěma lžičkami (pokaždé je ponoříme do horké vody) tvarujeme z těsta malé noky.
  • Noky vkládáme do vroucí vody a 5 minut vaříme.
  • Jsou-li noky uvařené, vyplavou na hladinu.
  • Noky vyjmeme děrovanou naběračkou, vložíme je do nahřáté mísy a polijeme rozpuštěným máslem.
  • Podáváme jako přílohu např. k různým druhům pečeného masa.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:


Další články najdete v sekci
Těstoviny z bramborového těsta
 

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní