Těstoviny Gnocchi - noky
Jedná se o malé knedlíčky, jejichž základem je většinou bramborové těsto. Podle oblasti a druhu se těsto na noky připravuje z pšeničné či kukuřičné mouky, brambor, vajec a dalších přísad, jako je špenát nebo dýně. Původem jsou gnocchi z Itálie, jako příloha se používají pravděpodobně již od římských dob. Do okolních zemí se noky dostaly při obrovské expanzi římské říše a každá země si pak osvojila svoji specifikaci. Gnocchi se podávají k nejrůznějším omáčkám, gulášům, všude tam, kde se hodí houskový knedlík. Zapékají se na mnoho způsobů se sýrem, můžeme je servírovat se špenátem, opečenou slaninou a cibulkou, s uzeným lososem nebo třeba i na sladko s borůvkami a tvarohem. Přidávají se i jako zavářka do polévek.
Nok je
vařen mimo Itálii v různých variantách i v mnoha světových kuchyních jako např. v Německu, Rakousku, Maďarsku, Slovinsku.
I když si noky můžete zakoupit již
hotové a mražené nabízíme vám recept na jejich domácí přípravu.
Recept na domácí noky
Ingredience:
- 600 g sypkých (moučných) brambor
- 2 vaječné žloutky
- 100 g polohrubé mouky
- 70 g sýru Ementál
- 40 g másla
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
Postup přípravy:
- Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Důležitý je výběr brambor, vyhýbáme se novým bramborám a bramborám na pečení.
- Po uvaření brambory scedíme, ihned oloupeme a prolisujeme.
- Přidáme žloutky, mouku, sýr a prohněteme.
- Zapracujeme sůl, muškátový oříšek a pepř.
- Do větší nádoby nalijeme studenou vodu, kterou mírně osolíme a přivedeme do varu.
- Dvěma lžičkami (pokaždé je ponoříme do horké vody) tvarujeme z těsta malé noky.
- Noky vkládáme do vroucí vody a 5 minut vaříme.
- Jsou-li noky uvařené, vyplavou na hladinu.
- Noky vyjmeme děrovanou naběračkou, vložíme je do nahřáté mísy a polijeme rozpuštěným máslem.
- Podáváme jako přílohu např. k různým druhům pečeného masa.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...