Růžové víno (vin rosé) - zpracování hroznů
Jedná se o velmi starou variantu vína, známou již za časů antiky, která se v posledních letech opět vrací na výsluní zájmu milovníků vín. I když především v oblastech mimo EU se „růžové“ víno často vyrábí mícháním bílého a červeného vína, o skutečně růžovém vínu hovoříme jen tehdy, je-li vyrobeno z hroznů modrých odrůd, cestou krátkého naležení hroznů. Pouze tato metoda je správná a pouze tento způsob výroby je díky aktivitám francouzských vinařů v rámci Evropské unie povolen.
Na růžové víno se zpracovávají hrozny:
- modré - růžová vína sytých barev
- načervenalé (odrůda Grenache Gris) - růžová vína lehkých odstínů, tzv. gris
Zpracování růžového vína
Pouze slupka odrůd modrých hroznů obsahuje
barevný pigment, dužnina je bezbarvá. Barva rosé a velká většina jeho charakteru jsou
určeny délkou a podmínkami kontaktu slupek s dužninou. V tom tkví pravé tajemství luhování. Tato delikátní etapa přípravy rosé se děje
v lisu nebo v sudu. Příprava vyžaduje velkou zručnost, neboť musí být rychlá, trvá jen
několik hodin (12 - 48 hodin).
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...