Tradice, výroba a nejznámější řecké sýry
Výroba sýrů byla v Řecku známa už 4. tis. let před naším letopočtem. Sýry patřily a stále patří k nedílné součásti řecké výživy. Nejstaršími řeckými sýry jsou feta a kaseri (kaser) a jsou pravděpodobně také nejstaršími sýry na světě. Technologie výroby byla prověřována časem a praxí. Největší část produkce pochází z rozsáhlých horských oblastí severního Řecka. Přestože jde relativně o malá horská území s nevelkým počtem chovatelů, bylo Řecko vždy významným producentem a vývozcem sýrů vynikající velkou rozmanitostí a kvalitou na světové úrovni. Přestože proběhla v minulých letech v Řecku významná modernizace celého mléčného průmyslu, stále funguje tzv. domácí výroba sýrů, která je velkou chloubou řeckého mlékárenství.
Sýry patří k
řecké tradici, proto se při návštěvě Řecka nemůžete divit, že dostanete téměř ke každému jídlu jako doplněk chutný sýr. Různé druhy sýra jsou vynikající také u večerního posezení s výborným
vínem.
Nejznámější řecké sýry:
- feta
- kaseri
- kefalograviera
- manouri
- myzithra
- kefalotyri
- anthotyro
- xynotyri
- ladotyri
- anevato
- batzos
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku