Tvrdozrnná pšenice - Kuskus (Kus-Kus, Cous-Cous)
Kuskus je velmi výživná těstovina. Dobře zasytí a přitom je lehký. Názor na původ kuskusu není jednoznačný, nejvíce jsou s ním spjati Marokánci. Často se můžeme dočíst, že kuskus je symbolem severní Afriky, kde je jednou ze základních potravin. Kuskus se rychle zabydlel i v celé Evropě a získal si přízeň mnoha labužníků. Dnes je již k dostání v mnoha supermarketech, ale především jej seženete v obchodech se zdravou výživou. Ruční výroba kuskusu představuje v Africe téměř rituál, při němž se sejdou ženy z celého rodu. Tvrdozrnná pšenice se zalije slanou vodou a následně drtí, suší a prosívá tak dlouho, až vykrystalizují kuskusová zrna. Drobné žluté kuličky se následně vaří v páře nad hrncem a poté jsou vysušeny.
V obchodech se můžeme často setkat s kuskusem, který se vyrábí
z bílé pšenice, která je zbavena obalových vrstev, čímž se
přichází o největší množství nejen cenné vlákniny, ale i vitamínů a minerálů.
Lepší je
celozrnný kuskus, který se vyrábí z celých zrn, a tudíž obsahuje spoustu cenných látek obsažených právě v obalových vrstvách zrna včetně vlákniny. Tento kuskus se dá koupit především
v bio kvalitě. Je vyrobený z ekologicky pěstované tvrdé pšenice.
Kuskus obsahuje:
- vlákninu
- uhlohydráty
- bílkoviny
- vitamíny skupiny B
- vitamin E
- vápník
- železo
- fosfor
Využití kuskusu
Kuskus můžeme v podstatě použít všude tam,
kde používáme rýži. Příprava zabere jen několik minut, výhodou je, že se
nemusí vůbec vařit. Připravit ho můžeme jako přílohu nebo jako hlavní jídlo (i jako sladký pokrm), chutný je i studený dezert. Kuskus
na sladko je možné zařadit mezi zdravé snídaně nebo odpolední svačinky. Kuskus lze také
upravovat opékáním, marinováním, dušením s dalšími ingrediencemi a zapékáním, fantazii se meze nekladou.
Základní způsob přípravy kuskusu:
- Kuskus zalijeme vařící vodou v poměru 1 : 2 (1 díl kuskusu, 2 díly vody). Promícháme a necháme 10 – 15 minut odstát pod pokličkou, aby změkl.
- Pročechráme vidličkou a servírujeme jako přílohu, můžeme ho i různě dochutit.
Několik receptů na přípravu kuskusu
Kuskus na sladko se skořicí a rozinkami
Ingredience:
- 75 g kuskusu
- 150 ml vařící vody
- 20 g sušeného obilného nápoje (ovesný, rýžový, sojový)
- 15 g rozinek sultánek
- skořice
- javorový sirup nebo cukr na oslazení
Příprava:
- Kuskus nasypeme do misky.
- Rozinky namočíme do teplé vody a vypereme, přidáme do misky s kuskusem.
- Přisypeme skořici a obilný nápoj, zalijeme vařící vodou.
- Ihned dobře promícháme, aby se sušený nápoj rozpustil a neudělal hrudky. Přikryjeme a necháme v klidu bobtnat alespoň 8 – 10 minut.
- Hotový kuskus dáme na talíř, přisladíme javorovým sirupem.
- Chceme-li, aby pokrm vypadal ještě lákavěji, vyklopíme kuskus opatrně na dezertní talířek a přizdobíme rozinkami nebo jiným sušeným či čerstvým ovocem.
Kuskus po italsku:
- Na pánev nalijeme trochu olivového oleje a lehce orestujeme žampióny nebo olivy a česnek. Přidáme černý pepř, bazalku, oregano nebo tymián.
- Kuskus zalijeme vařící vodou, do které přidáme kousek zeleninového bujónu. Necháme nabobtnat.
- Servírujeme společně s orestovanými přísadami a kořením.
Kuskus po mexicku:
- Na pánvi na olivovém oleji osmahneme čili, česnek, trošku koriandru nebo kmínu.
- Přidáme konzervovaný hrášek nebo fazole, pokrájená rajčata a rajčatový kečup.
- Kuskus zalijeme vařící vodou a necháme nabobtnat.
- Nejprve na talíř servírujeme kuskus a poté přidáme směs z pánve.
Kuskus po indicku:
- Uvaříme červenou čočku nebo hrášek.
- Na olivovém oleji na pánvi lehce osmahneme česnek, kurkumu,
semínka koriandru, kmín a kardamom.
- Kuskus zalijeme vařící vodou a necháme nabobtnat.
- Servírujeme vše na jednom talíři.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...