Skořápky z vajec, přírodní zdroj minerálů a stopových prvků

Vaječné skořápky bychom neměli vyhazovat, neboť jsou výborným doplňkem stravy. Obsahují látky nezbytné pro činnost nervové soustavy, stavbu kostí a zubů.

Skořápky ptačích vajec obsahují:


  • uhličitan vápenatý
  • uhličitan hořečnatý
  • kysličník křemičitý
  • kysličník hlinitý
  • kysličník fosforečný
  • stopové prvky – jód, železo, měď, zinek, kobalt, mangan, fosfor

Domácí výroba prášku z vaječných skořápek


  • Nejvhodnější jsou skořápky z vajec z domácí produkce nebo biochovu.
  • Odstraňte nečistoty, razítka, skořápky důkladně omyjte.
  • Abyste skořápky zbavili bakterií, narovnejte je na plech, vložte do trouby a pražte cca 15 minut při teplotě minimálně 200 °C. Skořápky zároveň i zkřehnou a půjdou lépe umlít.
  • Skořápky nasypte do mlýnku, mixéru nebo hmoždíře a rozemelte. Drť ještě přesypte přes jemné sítko.
  • Vzniklý bílo-hnědý prášek nasypte do dobře uzavíratelné nádoby.
  • Prášek užíváme 3x denně na špičku nože. Můžeme přidávat i do jídla, avšak pozor na potraviny, které obsahují tuk. S tukem by mohly minerály z prášku vytvořit nestravitelná vápenatá mýdla.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní