Pesto z medvědího česneku
Léčivých účinků medvědího česneku využijeme pouze při jeho konzumaci v čerstvém stavu. Do jídelníčku ho zařazujeme v měsících březen - duben, než začne rostlina kvést. Doporučená denní dávka jsou 2 plné hrsti zelených lístků.
Medvědí česnek společně s ostatními bylinkami a očistnou dietou
napomáhá vyplavovat nahromaděné
škodliviny z organismu, čímž přispívá k
regeneraci jater. Dále posiluje střevní mikroflóru, zmírňuje únavu, průjmy, snižuje krevní tlak, odstraňuje pocit plnosti, nadýmání, působí žlučopudně.
V
neporušených listech medvědího česneku najdeme
alliin, ale porušením buněk dojde k uvolnění speciálního enzymu, jehož působením se alliin promění na baktericidní
allicin, jenž je nositel charakteristického zápachu česneku. Proto je vhodné medvědí česnek
umixovat.
Allicin pomáhá při chřipce, nachlazení, angínách, respiračních problémech, průjmech.
Ničí stafylokoky a streptokoky, pomáhá likvidovat kandidu a chránit nás tak před celou řadu nepříjemných jevů, které jdou ruku v ruce s
kvasinkovou infekcí.
Česnekové pesto je variabilní produkt, který se dá použít jen tak na těstoviny, dále do základu omáček, dipů ke grilovanému masu, nebo jen tak na opečený chléb.
Pesto z medvědího česneku
Ingredience:
- 150 g listů medvědího česneku
- 60 g slunečnicových semínek nebo vlašských ořechů
- 100 ml kvalitního oleje (např. olivový olej)
- 1/4 kávové lžičky soli
Postup přípravy:
- Listy česneku omyjeme pod studenou tekoucí vodou nebo namočené v míse s vodou. Následně je osušíme rozprostřené na utěrce, kde samy oschnou.
- Nakrájíme nahrubo.
- Na suchou pánev nasypeme slunečnicová semínka a na mírném plameni za stálého míchání je zlehka opražíme.
- Pokrájené listy česneku postupně vkládáme do mixéru s nástavcem nožů a mixujeme. Můžeme použít i hlubší nádobu a tyčový mixér.
- Postupně přilíváme olej a přidáváme pražená slunečnicová semínka, sůl a opět mixujeme, až vznikne přijatelně hustá hmota s hrubší konzistencí semínek. Místo slunečnicových semínek můžeme použít i vlašské ořechy.
- Hotové pesto přendáme do čistě vymytých malých zavařovacích sklenic. Sklenicí boucháme o stůl (o zem), aby uniklo co nejvíce vzduchu. Nakonec nalijeme na vrch cca 1cm oleje, čímž prodloužíme životnost pesta a sklenice dobře uzavřeme.
- Sklenice s pestem uložíme v lednici nebo si můžeme i jednotlivé porce pesta zamrazit.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...