Tento
stálo zelený polokeř, dorůstá až do výšky jednoho metru. Má květnatou, naspodu zdřevnatělou lodyhu.
Listy jsou protáhle vejčité, na okraji jemně vroubkované, dosahují délky 5 – 10 cm a šířky 1,5 – 4cm. Mladé listy jsou plstnaté, šedě zbarvené, starší jsou zelené. Celá rostlina má velmi
specifickou vůni. Šalvěj se množí semeny, která vyséváme v dubnu do pařeniště, a sazenice následně přesazujeme na záhon.
Kvete v období června a července, hluchavkovité květy jsou
světle fialové s červenohnědým kalichem, plody jsou tvrdky.
Využití šalvěje je mnohostranné. Používá se jako
léčivá rostlina a
koření, své uplatnění nalezla i v
kosmetickém průmyslu, v parfumerii.
Užívanou částí jsou
listy (Folium salviae) a
nať (Herba salviae).
Listy se
sbírají krátce před květem
v květnu a červnu, za suchého počasí, protože vlhké listy hnědnou. Může se také sbírat celá nať, z níž se listy po usušení sdrhnou. Bylina se
suší v tenkých vrstvách pokud možno rychle ve stínu. Umělá teplota
nesmí překročit 35°C. Kvalitní suchá droga se pozná podle zelenavé až stříbrošedé barvy. Má silný kořenitý pach a kořenitou,
hořkou a svíravou chuť.
Šalvěj můžeme i
zmrazit čerstvou, stejně jako jiné bylinky. Nejlépe se na to hodí klasická forma na tvoření ledu. Do každé vaničky ve formě vložíme nakrájené nebo nasekané listy šalvěje, dolijeme vodou a dáme zmrazit. Tyto bylinkové kostky lze
používat v kuchyni při úpravě masa, do polévek a jiných jídel, neboť mají velkou kořenící, peprnou a aromatickou sílu.
Šalvěj lékařská obsahuje:
- silice 1,5 - 2,5% (thujon, salviol, salvin, cineol a kafr) - protizánětlivé a baktericidní účinky
- třísloviny cca 40%
- hořčiny
- saponiny
- glykosidy
- oxyterpenové kyseliny
- estrogenní hormony
- amid kyseliny nikotinové
- vosky
- vitamin C
Silice obsažené v rostlině, zvláště pak
thujon, působí ve vysokých dávkách
omamně, navozují pocit opojení, které je doprovázeno třesem, zimnicí, ale i návaly horka, nevolností, zvracením, křečemi, v extrémním případě může dojít ke ztrátě vědomí.
Při
dlouhodobém užívání ve vysokých dávkách by thujon mohl
ohrozit i naše mentální zdraví a inteligenci. Odborníci uvádějí, že otrava nastává při
překročení konzumace kolem 15 g suché drogy. Ve vodě se však thujon oproti alkoholu tolik neuvolňuje, tudíž
nálev a čaj při střízlivém dávkování a používání
nemá tyto nežádoucí toxické účinky.
Vnitřní použití šalvěje lékařské:
- pomocník při rýmě, nachlazení, kašli, chřipce, angíně a jiných nemocech dýchacích cest - má dezinfekční, antibakteriální, antivirózní a protizánětlivé účinky
- podpora trávení - pomáhá proti plynatosti
- podpora vylučování žluče - pozitivní vliv na funkci žlučníku a jater
- urychlení léčby žaludečních a střevních katarů, včetně otrav jídlem
- snížení pocení - zmírňuje i noční pocení v klimaktériu
- snížení obsahu cukru v krvi
- pomocník při pracovní přetíženosti - odstraňuje stres, zlepšuje činnost nervové soustavy
- upravuje nepravidelnou menstruaci
- pomáhá snížit nadměrnou tvorbu mateřského mléka - v případě, že maminka již chce přestat kojit
Při vnitřním použití
dodržujte doporučenou dávku, která je max. 2 šálky nálevu nebo čaje denně, a to krátkodobě. Plně postačí pitná kúra v délce
1 až 2 týdnů.
Pozor, těhotné a kojící ženy by se vnitřnímu použití šalvěje měly
vyhnout!
Zevní použití šalvěje lékařské:
- Čerstvé listy - žvýkání odstraňuje zápach z úst.
- Rozmačkaný list - první pomoc při kousnutí hmyzem nebo při menším poranění kůže, kdy ránu nejen vydezinfikuje a uklidní, ale i při následném používání urychlí i hojení.
- Nálev ve formě koupele nebo obkladu - léčí různé mykotické potíže a plísňová onemocnění kůže.
- Nálev jako kloktadlo - při bolesti v krku nebo při zánětlivých onemocněních a krvácení dásní.
- Nálev na závěrečné oplachování hlavy – potlačuje, někdy i vyléčí tvoření lupů na pokožce hlavy.
Využití v kosmetickém průmyslu
Pro své stahující a dezinfekční schopnosti má šalvěj široké využití i v kosmetice. Výtažky ze šalvěje se přidávají do
ústních vod a past na zuby, neboť podporují léčbu zánětů v ústní dutině a zároveň potlačují nepříjemný zápach z úst. Jelikož šalvěj potlačuje pocení, využívá se při výrobě
antiperspirantů. Dezinfekční a stahující účinky jsou využity v čistících a zklidňujících
pleťových vodách či přísadách do koupele. Šalvěj je pro své účinky přidávána i do
mýdel, šampónů, krémů a různých hojivých mastí.
V potravinářství je šalvěj součástí bonbónů, žvýkaček a léčivých pastilek.
Šalvěj jako koření
Jako koření se šalvěj používá od nepaměti, a to
na úpravu jehněčího a telecího masa, divočiny, do různých nádivek, sekaných a k ochucení mletého masa. Užívá se jen v
malém množství, aby nepřehlušila vůni samotné potraviny. Bývá jako jedna z
přísad kořenících směsí na maso, ryby a směsí na grilování. Hodí se i pro
výrobu bylinkového octa, oleje a másla. Použitím šalvěje nejen zvýrazníme chuť jídla, ale podpoříme i
trávení.
Šalvěj je možné
zakoupit v lékárně nebo si ji můžeme
vypěstovat doma. Rostlina je velmi vhodná pro pěstování v květináči, má ráda slunce, výživnou a propustnou půdu.