Rozmarýn (Rosmarinus officinalis)
Rozmarýn lékařský, nazývaný též rozmarýna lékařská, je stálezelená rostlina keřovitého vzrůstu z čeledi hluchavkovitých, dorůstající výšky 1 - 2 metrů. Tato výrazně aromaticky vonící trvalka pochází z oblasti Středomoří, kde divoce roste na skalnatých mořských pobřežích. Pěstuje se také v Anglii, USA, Mexiku a téměř po celé střední a východní Evropě, zde ale nezplaňuje, neboť nepřežije tuhé zimy a musí přezimovat ve skleníku. U nás můžeme rozmarýn pěstovat jako přenosnou rostlinu v květináči nebo otužilejší odrůdy lze vysazovat do záhonu na zahrádce. Rostlina se dobře množí, má ráda vápnité propustné půdy, potřebuje místo na plném slunci. Přezimování ve volné půdě je problematické. Stonky jsou husté, větvené, ve spodní části dřevnaté se šedavou kůrou. Abychom rostlinu udrželi hustou a ne příliš rozkošatělou, měli bychom ji pravidelně stříhat. Listy jsou úzké, vstřícné, na vrchní straně jsou tmavé a lesklé, vespod šedavé. Rostlina má charakteristickou nezaměnitelnou vůni, připomínající kafr. Zatímco čerstvé listy a boční výhonky mají jemné aroma, sušené listy mají výraznou chuť. Rozmarýn kvete od června do srpna v paletě barev od fialové, přes modrou, růžovou, někdy i bílou, v závislosti na odrůdě. Květenství tvoří liché klasy v úžlabí horních listů, složeny jsou z 5 až 10 květů. Kalich je zvonkovitý, dvoupyský, plody jsou tvrdky.
Rozmarýn není jen
kořením, ale je i účinným
lékem. Vnitřně
v malých dávkách povzbuzuje vylučování žaludečních a střevních šťáv, ve
velkých dávkách však vyvolává stavy opojení a křeče.
Na kůži působí dráždivě,
zevně se proto používá k prokrvení kůže v koupelích, má mírný dezinfekční účinek, léčí špatně se hojící rány.
Jako
koření se užívají
listy jehličkovitého vzhledu, sušené i čerstvé, celé i drcené či jemně mleté.
Lístky rozmarýnu se
sbírají v době květu, suší se svázané do kytice na stinném místě.
Umělá teplota při sušení nemá překročit 45°C. Suché lístky se z dřevnatých stonků odrhnou a droga se uloží do dobře uzavíratelné nádoby, aby si zachovala co nejvíce aromatických a účinných látek. Lístky podrtit na drobno je vhodné až těsně před upotřebením. Droga
má kafrovitě kořenitý pach a hořce aromatickou chuť.
Rozmarýn obsahuje:
- 1 až 2% silice - verbenon, borneol, cineol, kafr, limonen, …
- flavonoidy - luteolin, apigenin, diosmetin, ..
- diterpenové hořčiny - pikrosalvin, rosmanol, rosmadial, …
- kyseliny - ursulovou, oleanovou, kávovou, chlorgenovou a rozmarýnovou
- třísloviny (až 8%)
- další látky
V oblasti Středomoří je pěstován rozmarýn komerčně jako
zdroj vonné silice pro výrobu pleťových vod, šampónů, mýdel, deodorantů a podobně. Jakost silice závisí na roční době, složení kolísá podle původu a doby sběru.
Pěstuje se i jako
okrasná rostlina. Svým kořenovým systémem zpevňuje svahy, vytváří se z ní živé ploty.
Rozmarýn
nenapadají mšice, neboť jim nechutnají tuhé chlupaté lístky prostoupené silicemi.
Léčivé účinky rozmarýnu:
- působí proti stresu
- zlepšuje trávení, stimuluje produkci žluče
- působí proti nadýmání
- odstraňuje střevní potíže – má antibakteriální a dezinfekční účinek
- mírní revma
- stimuluje krevní oběh
- lehce zvyšuje krevní tlak
- pomáhá s vylučováním moči
- uklidňuje mysl - odhání deprese, pocity úzkosti a uvolňuje vnitřní napětí
- pomáhá od bolestí nervového původu, nervy posiluje
- působí proti migréně
- je účinný proti nespavosti
Rozmarýn můžeme
užívat ve formě čaje, samotný, nebo jako součást bylinné směsi. Velice podobného relaxačního účinku docílíme i aplikací ve formě éterického oleje.
Výtažky
v olejích a masážních krémech nacházejí svoje uplatnění při léčbě revma, neboť stimulují prokrvení tkání, podporují jejich výživu dodáním živin krví a současně ulevují při bolestech.
Éterické olejíčky se používají i do aromalamp například při léčbě infekčních onemocnění dýchacích cest, kde dezinfekční účinek pomáhá hubit původce nákazy na sliznicích. Tyto výpary dezinfikují vzduch v celé místnosti a zároveň ji krásně provoní. Ulevují také při bolestech hlavy, pocitech napětí a při stresu.
Vnitřního užívání této bylinky a vdechování éterických složek by se měly
vyvarovat hlavně
těhotné ženy, protože rozmarýn stimuluje hladké svalstvo a při vysokých dávkách by mohl
vést k potratu. Opatrně by s ním měli nakládat i lidé
trpící vysokým krevním tlakem.
Rozmarýn je důležitou
součástí provensálského koření, spolu s bazalkou, tymiánem, levandulí a oreganem. Hlavně gurmáni by na tuto bylinu neměli zapomínat, neboť její aroma
zjemňuje nejen maso, drůbež a ryby, ale i saláty a polévky.
Užívá se při přípravě skopové a jehněčí pečeně, telecího masa, drůbeže. Používání rozmarýnu jako koření nemá jen efekt dochucovací, ale
odstraňuje pocity těžkosti a plnosti po jídle zejména tučných a těžce stravitelných pokrmů.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...