Rakytník řešetlákový (Hippophea rhamnoides)
Rakytník řešetlákový je půvabný okrasný keř, je to však i výjimečná léčivá rostlina, která se dožívá až sta let. Plody rakytníku se používaly při zažívacích potížích již ve starém Řecku. Celá rostlina rakytníku obsahuje širokou škálu biologicky aktivních látek, chrání organismus před volnými radikály. Zásadní je také obsah alkaloidu (hippopheinu), který se v těle přeměňuje na serotonin, hormon důležitý pro celkovou vitalitu, chránící organismus proti depresi i nádorům.
Rakytník je jedinečná dřevina s velmi významným obsahem biologicky aktivních látek, nejvíce jich je
v plodech, méně pak v listech, semenech a v kůře větví. Plody rakytníku jsou oranžové bobule, trpce kyselé chuti, jedí se
čerstvé nebo se z nich připravují různé produkty.
Plody rakytníku zasluhují zvláštní pozornost právě díky
obsahu vitaminů C a P. Vitamin P nejen posiluje kapiláry cév, ale svojí přítomností zabraňuje rozkladu vitaminu C a zvyšuje jeho působení. Touto skutečností se vysvětluje vysoká odolnost vitaminu C v plodech rakytníku, který se dobře uchovává i při sušení a tepelném zpracování. Množství
beta-karotenu je v plodech plné zralosti vyšší než v mrkvi, jeho obsah se nesnižuje ani mražením.
Obsah aktivních látek v rakytníku řešetlákovém:
- provitamin A
- vitamíny B
- vitamin C
- vitamin D
- vitamin E (tokoferol)
- vitamin F
- vitamin K
- vitamin P (rutin)
- flavonoidy
- nenasycené mastné kyseliny
- pektin
- třísloviny
- minerály
- a mnoha dalších prospěšných látek
Díky všem těmto látkám působí rakytník jako biogenní stimulátor, povzbuzuje
odolnost organismu proti infekcím i stresu.
Hlavní účinky rakytníku:
- silný antioxidant (chrání organismus před volnými radikály)
- dobrou prevencí civilizačních chorob včetně arteriosklerózy
- chrání organismus proti rakovině
- působí na krevní oběh
- posiluje průchodnost a pružnost cév
- příznivě ovlivňuje srážlivost krve
- reguluje hladinu cholesterolu
- působí hojivě na sliznice trávicího a dýchacího ústrojí
- má blahodárný vliv na pokožku a klouby
- pozitivně ovlivňuje funkci žaludku a celého zažívacího a močového ústrojí
Sdílet na: