Kuchyňské nádobí s keramickou vrstvou
Kuchyňské nádobí s keramickou vrstvou se liší od kuchyňského nádobí s nepřilnavým povrchem tím, že neobsahuje PTFE, ale používá přírodní materiály, které jsou šetrné k životnímu prostředí a zdraví. Základ keramické vrstvy tvoří kvalitní hlína, jenž se při výrobě nádob používá již celá staletí. Keramika pomáhá uchovat šťavnatost a přirozenou chuť jídla.
Keramická vrstva představuje převratnou inovaci na poli výroby kuchyňského nádobí v posledních letech. Keramická vrstva je vyrobena na základě
nanotechnologie, která vytváří na povrchu kuchyňského nádobí hustou a kompaktní vrstvu, která je velmi hladká a nepórovitá.
Tajemství lahodné chuti jídla připraveného na keramickém povrchu spočívá ve skutečnosti, že keramická vrstva
rychle uzavře povrch jídla, díky čemuž v něm
uchová minerály a vitamíny. Navíc je díky vysoké kvalitě keramiky možné jídlo připravit při
nižších teplotách, ale rychleji.
Hlavní výhody keramické vrstvy:
- jídlo si uchovává více vlhkosti, minerálů a vitamínů, čímž má výraznější chuť
- hodí se pro zdravé vaření s malým množstvím tuku
- dobře vede a rovnoměrně rozděluje teplo
- odolává vysokým teplotám a teplotnímu šoku
- šetří energii
- jídlo se na kuchyňské nádobí nelepí
- snadné čištění, zbytky lze odstranit pouze s pomocí horké vody
- jde o přírodní a k životnímu prostředí šetrný materiál
- odolává poškrábání a chemické korozi
Na rozdíl od některých jiných povrchů na vaření,
nevyžaduje keramická vrstva při přípravě jídla
velké množství tuku, neboť její hladký povrch zabraňuje lepení potravin na povrch nádobí.
Při normálním vaření stačí kápnout do nádobí jen kapičku oleje a rozetřít ji štětečkem nebo prstem. Pro smažení je však vhodné použít trochu větší množství oleje.
Tím, že je keramická vrstva tak
hladká, vařečka doslova klouže po povrchu. I když je keramická vrstva velmi trvanlivá, použitím ostrých předmětů by mohlo dojít k jejímu poškození. Při vaření tedy
používejte pouze dřevěnou nebo plastovou vařečku nebo jiné nekovové pomůcky.
Před prvním použitím je nutné kuchyňské nádobí:
- omýt horkou vodou s trochou čisticího prostředku, aby se odstranily zbytky prachu a jiné nečistoty
Nádobí s keramickou vrstvou lze používat na:
- plynovém sporáku,
- klasickém elektrickém sporáku, ale i
- sklo-keramickém sporáku.
Velikost varné plotýnky musí odpovídat velikosti nádobí. Nádobí
nesmí přesahovat velikost plotýnky. Jen tak dosáhnete nejlepších výsledků a zajistíte si
dlouhou životnost kuchyňského nádobí s keramickou vrstvou.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku