Keramické nože
Keramické nože se vyrábějí lisováním pod tlakem z vysoce kvalitního materiálu (práškové směsi oxidu zirkoničitého), který i přes svou netradičně nízkou hmotnost a malou tloušťku ukrývá podstatně větší tvrdost než běžné ocelové nože. Na stupnici tvrdosti je tento materiál nové generace hned za diamantem. Tato vlastnost je zárukou dlouhé životnosti ostří a čepele. Díky tomu jsou keramické nože nejen téměř nezničitelné, ale také velice ostré a přesné.
Hlavní výhody keramického nože:
- Neničí při kontaktu s potravinami důležité vitamíny a enzymy.
- Má kvalitní čepel, díky níž se krájené potraviny nelepí, nůž tak lze použít i pro porcování měkkých potravin, jako je čerstvé pečivo, sýry a zelenina (papriky, rajská jablíčka, salátové okurky,…).
- Je odolný vůči kyselinám vyskytujících se v potravinách, čímž odolává skvrnám a rezivění.
- Nezanechává kovovou pachuť.
- Neabsorbuje chuť ani zápach.
- Snadno se s ním manipuluje, neboť je velice lehký.
- Je extrémně ostrý, dlouhá životnost čepele.
- Má specielně tvarovanou rukojeť a ochranný kryt čepele.
- Velice snadno se udržuje, stačí ho opláchnout pod tekoucí vodou.
Keramický nůž
může být poškozen (zlomen) při pádu z větší výšky na zem, či jiný povrch. Také mytí v myčce není vhodné, neboť v prudkém proudu hrozí, že nůž narazí na jiný předmět a může dojít k
odlomení ostří.
Jelikož ostří keramického nože není pružné, nesmí být tento nůž používán k:
- řezání na skleněné nebo keramické podložce
- řezání kostí
- řezání hluboce zmrazených potravin
- sekání
- páčení
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...