Základní kroky ke správnému stolování - prostírání

Veškeré nádobí a příbory musí být prostřeny při stolování tak, aby bylo možné ze stolu vše postupně odebírat, a to podle toho, v jakém pořadí jsou jednotlivé chody servírovány.

obrázek ke článku Základní kroky ke správnému stolování - prostírání

Základem je velký talíř na hlavní chod, na něj položíme hluboký polévkový talíř.

V případě předkrmu odebereme před jeho podáváním hluboké talíře a místo nich dáme talířek s předkrmem.

Pokud se bude podávat i dezert, položíme talířek vedle levé ruky.

Příbory pokládáme v takovém pořadí, aby stolovníci neomylně vzali vždy z vnějšího kraje ten, kterým se konkrétní chod konzumuje. Nad talíř položíme příbor dezertní.

Nad čepel nože stavíme nápojové sklo k hlavnímu chodu. Ostatní sklenky stavíme vpravo, nad dezertní příbor.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
obrázek ke článku Základní kroky ke správnému stolování - prostírání


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní