Základní kroky ke správnému stolování - prostírání
Veškeré nádobí a příbory musí být prostřeny při stolování tak, aby bylo možné ze stolu vše postupně odebírat, a to podle toho, v jakém pořadí jsou jednotlivé chody servírovány.
Základem je velký talíř na hlavní chod, na něj položíme hluboký polévkový talíř.
V případě předkrmu odebereme před jeho podáváním hluboké talíře a místo nich dáme talířek s předkrmem.
Pokud se bude podávat i dezert, položíme talířek vedle levé ruky.
Příbory pokládáme v takovém pořadí, aby stolovníci neomylně vzali vždy z vnějšího kraje ten, kterým se konkrétní chod konzumuje. Nad talíř položíme příbor dezertní.
Nad čepel nože stavíme nápojové sklo k hlavnímu chodu. Ostatní sklenky stavíme vpravo, nad dezertní příbor.
Sdílet na: