Hlavní společenské zásady ohledně stolování
Dnešní etika společenského chování, ale i pravidla správného stolování, nejsou již tak striktní, jak tomu bývalo dříve. Tím jak se tato pravidla mění, tím více lidí je uznává a snaží se proniknout do tajů etiky stolování. Způsob, jak sedíme u stolu, jak bereme do ruky příbor, jak s ním zacházíme a jak se u jídla chováme, poukazuje na naše společenské chování a zdvořilost.
Zaujmutí místa u stolu
Žádný muž si nesedá, pokud ještě některá z žen stojí. Ve vybrané společnosti se muži dokonce pokaždé zvedají, když dáma vstane. Naopak když se krátce postaví muž, ženy mohou klidně zůstat sedět.
Lokty nepatří na stůl
Na stůl si můžete položit jen ruce, lokty na něm nemají co dělat. Ruce by při jídle měly být volně podél těla, opřené o stůl přibližně v polovině předloktí.
Ubrousek
Ubrousek si rozložte nejpozději při podávání prvního chodu. Rozložený si ho položte volně na klín. Umístění ubrousku kolem krku je povoleno pouze v případě podávání humra. Když si ubrouskem během jídla otřete ústa, vraťte jej poté přeložený zpět na klín. Při odchodu od stolu položte použitý, složený ubrousek vedle sebe vlevo.
Pořadí používaných příborů
Správně připravená slavnostní tabule by už při samotném prvním pohledu měla napovědět, který příbor vzít do rukou jako první. Stačí si zapamatovat jednoduché pravidlo, které praví, příbor položený nejdál od talíře, používáme jako první!
Konzumace polévky
Lžíci neplňte až po okraj, talíř nikdy nenaklánějte. U nás se lžíce vkládá do úst špičkou, ale v některých zemích bokem. Foukat do lžíce s polévkou se nesluší! Pokud se jídlo sestává z více chodů, polévková lžíce se prostírá vpravo od nožů a vidliček u velkého příboru, u malého příboru leží lžíce nad talířem.
Co s pečivem?
Chléb nebo pečivo nikdy nekrájejte, nýbrž pouze rukama ulamujte menší kousky o velikosti sousta. Vždy si odlomte jen jeden kousek, nedělejte si zásobu.
Nehoda během jídla
Pokud se vám podaří během jídla převrhnout sklenici s pitím nebo vám kousek jídla upadne na zem atd., nedělejte z toho zbytečný rozruch, není to žádná společenská tragédie. Snažte se diskrétně požádat číšníka, aby nemilou nehodu odstranil. Pokud náhodou způsobíte škodu i sousedovi u stolu, omluvte se a nabídněte mu kompenzaci, např. zařízení vyčištění oděvu a podobně.
Naznačení přestávky v jídle nebo jeho ukončení
Pokud během jídla chcete odložit příbor z ruky a udělat si přestávku, položte ho na talíř křížem, čímž dáte číšníkovi najevo, že budete v jídle ještě pokračovat. Naopak příbor položený na talíři rovnoběžně vedle sebe znamená to, skončil jsem, můžete talíř i příbor odnést.
Sdílet na: