Komentáře ke článku: Melasa - cukrová třtina

Třtinová melasa je cenný vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru. Tato černá sirupovitá látka s výraznou chutí k nám začala být dovážena v devadesátých letech dvacátého století. Cukrová třtina je víceletá, vysoká rostlina, podobná bambusu. Pěstuje se v tropickém a subtropickém pásu, zejména na Kubě, v Indonésii, Brazílii, Indii, ale i v jižních státech USA nebo v Austrálii. Při výrobě cukru se zpracovávají stonky, které se posekají, rozdrtí a lisují. Při modernějším způsobu zpracování se třtinové stonky protiproudně vyluhují vodou. Vylisovaná sladká šťáva se zbaví nečistot a šetrně se odpařováním zahušťuje. Ze vznikajícího hustého sirupu jsou získávány krystalky cukru. Hustá sirupovitá hmota, která zůstane po odstranění krystalků cukru, je výživově cenná melasa. I když je melasa zbavena většiny cukrů, je dostatečně sladká, aby se mohla stát náhražkou běžně užívaných sladidel, které oproti ní neobsahují žádné živiny.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Vložení nového komentáře
Diskuzní příspěvek může vložit pouze registrovaný (registrační formulář) a aktivně přihlášený uživatel (přihlásit se).
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:

 

(c) Naše výživa, 2010-2019 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní