Melasa - cukrová třtina
Třtinová melasa je cenný vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru. Tato černá sirupovitá látka s výraznou chutí k nám začala být dovážena v devadesátých letech dvacátého století. Cukrová třtina je víceletá, vysoká rostlina, podobná bambusu. Pěstuje se v tropickém a subtropickém pásu, zejména na Kubě, v Indonésii, Brazílii, Indii, ale i v jižních státech USA nebo v Austrálii. Při výrobě cukru se zpracovávají stonky, které se posekají, rozdrtí a lisují. Při modernějším způsobu zpracování se třtinové stonky protiproudně vyluhují vodou. Vylisovaná sladká šťáva se zbaví nečistot a šetrně se odpařováním zahušťuje. Ze vznikajícího hustého sirupu jsou získávány krystalky cukru. Hustá sirupovitá hmota, která zůstane po odstranění krystalků cukru, je výživově cenná melasa. I když je melasa zbavena většiny cukrů, je dostatečně sladká, aby se mohla stát náhražkou běžně užívaných sladidel, které oproti ní neobsahují žádné živiny.
Ve světě je melasa ceněna zvláště pro svoje kulinářské vlastnosti umocněné příznivým
nutričním složením.
Využití melasy:
- sladidlo, doplněk stravy
- výroba lihu v likérnictví
- krmení zvířat
- ekologické palivo – vysušená drť
Melasa obsahuje
méně kalorií než ostatní sladidla, a to asi dvě třetiny oproti medu, polovinu oproti cukru. Nejlepší melasa obsahuje asi jenom 18 - 20% cukru, a to většinu ve formě
glukózy a fruktózy.
Tyto cukry i přes vyšší sladivost, než je sacharóza obsažená v bílém cukru, představují
menší riziko vzniku zubního kazu a
nezvyšují tak prudce hladinu krevního cukru. Tím, že se vstřebávají do krve pomaleji, jsou lepším a
trvalejším zdrojem energie. Výživové a energetické vlastnosti melasy
ocení zvláště sportovci, senioři, děti (od 6 měsíců) v období růstu a dospívání,
těhotné ženy, ale i ostatní jedinci při pocitu celkové vyčerpanosti.
Melasa obsahuje:
- cukry – glukózu, fruktózu
- bílkoviny
- vitamíny skupiny B – B1, B2, B5, B6
- vitamin D
- enzymy
- železo - jedním z jeho nejbohatších rostlinných zdrojů
- vápník
- hořčík
- draslík
- zinek
- měď
- chróm
- fosfor
- stopové prvky
Léčebné účinky melasy byly pozorovány již před první světovou válkou u dělníků na třtinových plantážích. Ti každodenně vytrvale žvýkají cukrovou třtinu, přičemž téměř nikdy neonemocní rakovinou. Třtinová melasa
nemá žádné prokázané
vedlejší účinky, neexistuje předávkování ani kontraindikace.
Účinky třtinové melasy se projevují až po určité době jejího pravidelného užívání. Konzumaci třtinové melasy si lze zpříjemnit a vstřebání vylepšit, jejím zředěním v pitné vodě nebo nějakém jiném nápoji. Pro její lepší rozpuštění je vhodné tekutinu ohřát. Doporučenou dávkou jsou 2 kávové lžičky denně jako prevence, v případě nemoci je možné zvýšit dávkování na 4 - 5 lžiček denně.
Příznivé účinky melasy:
- posiluje imunitu – zvyšuje obranyschopnost
- antioxidant - neutralizuje volné radikály, je prevencí rakovinotvornému bujení
- stimuluje růst kmenových buněk kostní dřeně, z kterých se vyvíjejí všechny buňky imunitního systému a červené krvinky, regeneruje krvetvorbu
- podporuje činnost lymfatického systému
- čistí organismus
- napomáhá hojení ran (včetně pooperačních)
- snižuje škodlivé vedlejší účinky některých léků
- léčí kožní problémy
- urychluje hojení
- léčí anémii (chudokrevnost)
- pomáhá při revmatických poruchách a bolestech pohybového ústrojí
- odstraňuje trávicí a střevní potíže, zejména zácpu
- pomáhá při nespavosti
- podporuje činnost nervové soustavy
- odstraňuje pocity úzkosti
- brání vzniku křečových žil
- mírní projevy alergie
- upravuje krevní tlak
Zevně je možné melasu používat i ke koupelím při
ekzémech a lupence, ale i jako přísadu do pleťové masky, která rozzáří unavenou pleť.
V kuchyni lze třtinovou melasu přidávat místo cukru do různých pokrmů.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...