Vařená zelenina, ale i chutné zeleninové saláty
I když téměř každý z nás ví, že kvalitní nejen čerstvá, ale i tepelně upravená zelenina je pro naše tělo chutnou potravinou, ale působí i jako přírodní lék, je konzumace u dnešní populace stále pod doporučenými hodnotami každodenní spotřeby. Přitom například i vláknina, kterou zelenina vedle vitamínů, minerálů a ostatních prvků obsahuje v dostatečném množství, má schopnost snižovat výskyt závažných civilizačních onemocnění (rakovina, cukrovka, srdeční nemoci), ale i regulovat tělesnou hmotnost a hladinu naší energie.
Pro zpestření jídelníčku nemusíme jíst jenom
syrovou zeleninu, zejména v zimě oceníte širokou nabídku
hluboce zmražené zeleniny. Výhodou je nejen to že ji máme vždy po ruce v ledničce, ale i fakt, že obsahuje i přes šokové zmražení
vysoké množství vitamínů.
Zelenina zůstane
krásně křupavá, když jako formu tepelného zpracování zvolíte přípravu v páře anebo rychlé povaření v délce jedné minuty. Navíc tím
neztrací moc vitamínů, chuť ani aroma.
Smažené kapustové karbanátky
Ingredience:
- 1 listová kapusta
- 1 celé vejce
- 1 houska nebo rohlík
- 30 g slaniny
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- hladká mouka
- strouhanka
- mléko
- sádlo na smažení
Postup přípravy:
- Kapustu zprudka spaříme, vodu z ní slijeme a následně ji do měkka uvaříme v osolené vodě nebo přímo v polévce.
- Uvařenou kapustu vyjmeme, necháme okapat a pomačkáme na jemno, případně ještě pokrájíme nožem.
- Ke kapustě přidáme 1 celé vejce, větší špetku pepře, jednu (v mléce navlhčenou) housku či rohlík, pokrájenou, na sádle jemně osmaženou, cibulku a slaninu.
- Vzniklou směs dle chuti přisolíme, přidáme strouhanku, aby se z hmoty daly dobře tvořit karbanátky a rukou vše dobře prohněteme.
- Syrové karbanátky obalíme v mouce a na sádle zprudka do růžova opečeme.
- Jako přílohu podáváme bramborovou kaši, kterou můžeme polít sádlem, na kterém jsme karbanátky usmažili.
Salát z červeného zelí
Ingredience:
- 250 g červeného zelí
- 1 středně velké jablko
- malá cibule
- šťáva z ½ citrónu
- olivový olej v množství dle chuti
- špetka soli
- kávová lžička hořčice
- hrst rozinek
- kávová lžička cukru
- hrst nasekaných vlašských ořechů
Postup přípravy:
- Čerstvé červené zelí nakrájíme na nudličky (lze použít i sterilované).
- Přidáme nastrouhané jablko, najemno nakrájenou cibuli, olej, citrónovou šťávou, sůl, cukr, hořčici a důkladně promyté rozinky.
- Směs dobře promícháme a dáme vychladit.
- Před podáváním můžeme salát vylepšit nasekanými vlašskými ořechy.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...