Veltlínské zelené - suché, polosuché víno
Nejpěstovanější odrůda vinné révy na Moravě a královská odrůda Dolního Rakouska. Lze připustit, že se jedná o selekci divoké lokální révy. Geneticky je podobná Tramínu.

Přestože se Veltlínské zelené pěstuje
na Moravě již od konce 18. století, není u nás tolik doceněné jako
v Rakousku. Veltlínské zelené se dále
pěstuje také v Maďarsku, na Slovensku, v Chorvatsku a v Německu. U nás zaujímá téměř 18% plochy a je tak rovněž
nejpěstovanější bílou odrůdou.
Veltlínské zelené (VZ) se léta používá do
cuvée známkových vín a také jako surovina pro výrobu
šumivých vín (s odrůdami Ryzlink vlašský a Chardonnay). Je i vhodnou odrůdou pro přípravu
přívlastkových, slámových a ledových vín, i když v této třídě jsou spíš výjimkou.
Jde o odrůdu
raného rašení, dává přednost příznivým polohám bez specifického požadavku na kvalitu půdy. Dobře
odolává mrazům, ale je
citlivá na plísně.
Charakteristika:
- hrozny - velké, kónické, středně kompaktní
- bobule - kulaté až oválné, zelenožluté hnědě tečkované, velkého formátu se šťavnatou, sladkokyselou dužinou
- druh vína - suché, polosuché
- chuť a vůně - vyvážená chuť, svěží aroma zelených mandlí, pepřové tóny v chuti i vůni, příjemné kyseliny v závěru, vína jsou středně plná a podbízivá
- barva - jiskřivě zelená, zelenožlutá
Veltlíny ze
sprašového podloží voní medem a lipovým květem a jsou kořenité, veltlíny
z kamenitých půd voní lehkým oparem cigaretového kouře.
Při
zrání na lahvi se nejprve objevují zesílené kořenitě pepřové tóny, které posléze zanikají a kraluje mandlová chuť. U
přívlastkových vín vyšších stupňů je chuť zjemněná sametovou plností.
V Rakousku se setkáme většinou s
jakostními víny, která se konzumují při
denním stolování, lze je kombinovat se širší škálou pokrmů.
Mladá jsou vhodná ke studeným masům, omáčkám a slaným předkrmům,
vyzrálá k hovězímu, filé z mořských ryb a k neutrálním omáčkám.
Ředěná vodou jsou vhodná jako
vinný střik.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...