Podle nejnovějších genetických výzkumů má tramín červený poměrně blízko k
volně rostoucí révě lesní a je pravděpodobně nahodilým křížencem dvou ještě starších, neurčených a dnes již patrně neexistujících odrůd. Jde o jednu z
nejstarších pěstovaných odrůd, která se podílela na vzniku mnoha klasických evropských odrůd révy a bývá oblíbeným partnerem při
šlechtění nových odrůd.
Tramín červený je
bílá odrůda, která je
nejdéle pěstovanou odrůdou na
území ČR. Vyzrává velmi dobře (80 - 90 % délky). Růst je na
úrodných půdách středně silný až bujný. Na
chudých a suchých půdách roste slabě a degeneruje. Vyžaduje pravidelné hnojení.
Odolnost vůči zimním mrazům je
velmi dobrá, na
sucho reaguje
špatným odkvétáním.
Víno Tramín je charakterizováno jako
osobité, silné (alkohol není v rovnováze s kyselinami), snadno rozpoznatelné. Jde i o vína
vysoké kvality, mají kořenitě medové až bezové
vůně a koncentrované, kořenité
chuti s vysokým obsahem kořenitých a vonných látek.
Mívají vyšší obsah
alkoholu a glycerolu, po zakroužení ve sklence zanechávají výrazné oblouky (mosty).
V ČR je jeho každoroční podíl vyšší než 1/3 veškerého objemu vína v jakosti výběr z hroznů a je tedy nejčastější odrůdou, ze které tato vína vznikají.
Vynikající je tramín
z výběrových hroznů, se slámovými a s botrytickými výběry, které přidávají tóny
ušlechtilé plísně. Víno se
podává v omezeném množství ke zvláštním příležitostem.
Vhodnost ke
skladování je průměrná až dobrá, pokud má víno vyšší aciditu. Ležením
v láhvi se aroma
zušlechťuje.
Charakteristika:
- hrozny - menší
- bobule - menší
- barva vína - zlatožlutá až zlatavá, intenzivnější než u jiných odrůd s jasnými zlatavými odlesky, někdy s jemným růžovým reflexem
- vůně - plná a kořenitě bezová, někdy připomíná vůni exotického ovoce, jako je liči, mango, grapefruit, papája, do které se mísí květnaté tóny fialky, pivoňky, muškátů a čajových růží, z koření zázvor, skořice, lékořice, můžeme hledat i med a hrozinky
- chuť - plná, extraktivní, velmi kořenitá, s nižším obsahem kyselin, se zbytkovým cukrem a s dominantním „parfémovým“ aroma, pocit na patře a v ústech je jemný, plný, bohatý, hřejivě alkoholický, hutný až olejnatý
Po
technologické stránce je Tramín
náročný, mošt mívá menší aciditu, kterou je třeba zachovat a pomocí vyšších dávek síry uchovat víno svěží. Také je třeba ponechat dostatečné množství
zbytkového cukru, kvůli harmonii vína.
Nedostatek kyselin způsobí, že víno není svěží, převáží jeho plnost, je těžké, někdy až mdlý.
Tramín z
pozdních sklizní s velmi vysokým zbytkovým cukrem, bývá obzvlášť
těžký a velmi ceněný. Tato vína
nejsou určena pro
běžnou spotřebu, ale pro
slavnostní příležitosti. Vypije se jich většinou méně než vín z méně aromatických odrůd, neboť tramín se poměrně snadno
přepije.
Doporučené servírování vína Tramín:
- Hlouběji vychlazená vína - jako aperitiv. Často se nabízejí jako doprovod k předkrmům, např. k paštice z husích jater.
- Suché Tramíny - k uzeným rybám, k úhoři.
- Sladké výběry (se zbytkem neprokvašeného cukru) - na závěr stolování k sýrům s modrou plísní nebo ke kozím či ovčím sýrům.
- Velmi sladké - na závěr stolování ke sladkým zákuskům, koláčům.
Díky neobvyklému
aroma a plnosti chuti po liči patří Tramín k těm málo vínům, která se hodí ke
kořeněnému jídlu. Proto lze vína Tramínu podávat i k některým exotickým, silně kořeněným pokrmům asijské kuchyně, případně ke sladkým úpravám masa.
V
lidovém léčitelství je Tramín, stejně jako jiné aromatické odrůdy, používán k léčení horních
cest dýchacích.