Okurka

Do Evropy se okurky dostaly díky zámořským plavbám asi v 16. století. Jejich blahodárné účinky neunikly pozornosti již tehdejších lékařů i lidových léčitelů. Okurka obsahuje 95% vody s minimálním obsahem kalorií. Jsou oblíbenou potravinou u lidí, jež bojují s nadváhou. I když mají málo kalorií, dodávají organismu mnoho cenných látek. Díky tomu, že se okurky pěstují i ve sklenících, je na pultech obchodů k dostání po celý rok. Okurky lze v chladničce skladovat bez problémů celý týden, pokud nahnívají, tak vždy od špičky.

obrázek ke článku Okurka

Známe dva základní druhy okurek, dlouhé a štíhlé s hladkou slupkou (salátové) a kratší, silnější s bradavičnatou slupkou (polní). Pokud se polní okurky nenechají dorůst a sklízejí se o velikosti 7 - 10 cm, jsou z nich velmi žádané nakládačky.

Okurka obsahuje:


  • cukry
  • bílkoviny
  • vlákninu
  • vitamíny B
  • vitamin C
  • vitamin E
  • vitamin K
  • Draslík (K)
  • Hořčík (Mg)
  • Fosfor (P)
  • Měď (Cu)
  • Mangan (Mn)
  • Křemík (Si)
  • Síru (S)

Okurka je nejúčinnějším přírodním diuretikem, podporuje vylučování moči, snižuje ukládání kyseliny močové v těle. Je to přímo lék na srdeční a ledvinové problémy, pomáhá při otocích (i revmatických) a léčbě ledvinových či žlučových kamenů. Je i mírně projímavá, její vláknina přispívá k pročištění střev. Vysoký obsah draslíku normalizuje krevní tlak. Bílkoviny nejen povzbuzují ledviny, ale omezují i buněčné bujení, pročišťují ústrojí, působí hojivě na pokožku.

Ten, kdo má pevnou vůli, může vyzkoušet čistící kůru ze šťávy okurky (2 dl), červené řepy (2 dl) a mrkve (4 dl). Šťávy se smíchají, rozdělí na 4 díly a vypijí v průběhu jednoho dne. Tato směs čistí krev, játra a žlučník a zároveň má blahodárný vliv na prostatu.

Okurku najdeme i v řadě kosmetických přípravků. Vymačkaná šťáva díky obsahu křemíku a síry povzbuzuje zdravý růst a pružnost vlasů i vazivových tkání. Obklady z plátků okurky pleť pročistí a projasní, zklidní záněty a otoky kolem očí. Okurková maska zlepší vzhled každého typu pleti.

Okurka je velmi osvěžující zelenina. Je žádaná nejen při udržování štíhlé linie a při různých dietách, ale našla si právem své místo v jídelníčku nás všech.

Okurka je nejchutnější v nejrůznějších salátech, velmi rozšířené je spojení okurky se zakysanými výrobky. Rozkrájená na tenká kolečka se používá jako obloha sendvičů, chlebíčků, je ozdobou všech obložených talířů a mís.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
obrázek ke článku Okurka


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní