Avokádo - chutné a rychlé pomazánky

Avokádo bychom měli co nejčastěji zařazovat do svého jídelníčku. Toto ovoce má nejen velmi příznivé účinky na náš organismus, a to pro svůj vysoký obsah vitamínů a ostatních látek, ale pomáhá i při snižování nadváhy a je dokonce i velice chutné.

obrázek ke článku Avokádo - chutné a rychlé pomazánky

Při nákupu avokáda vybíráme plody, které nemají žádné fleky od pomačkání, nejkvalitnější jsou ty, které mají i stopku, což nebývá pravidlem.

V případě, že je avokádo ještě málo měkké, stačí jej několikrát poválet po pracovní desce (podobný postup jako při práci s válečkem na těsto) a cca po 1 hodině je plod avokáda změklý. Nyní půjde snáze rozpůlit a vyndat poměrně velkou pecku, která je uprostřed.

Typ na pomazánky z čerstvého avokáda


Avokádová pomazánka s česnekem a lučinou pro 6 osob


Ingredience:


  • 2 ks avokáda
  • 1 krabička (vanička) přírodní sýr Lučina
  • 1 středně velká cibule (vhodnější je červená cibule)
  • 2 větší stroužky česneku (dle chuti i více)
  • 1 středně velký citrón
  • sůl
  • čerstvě umletý černý pepř

Postup přípravy:


  • Oloupeme cibuli, nakrájíme najemno. Česnek oloupeme, utřeme a oboje dáme do misky.
  • Osolíme.
  • Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku.
  • Dužninu avokáda lžičkou vydlabeme a přidáme do misky.
  • Zakapeme citronovou šťávou, opepříme.
  • Přidáme sýr a vše v misce pomocí vidličky vypracujeme v pomazánku
  • Podáváme nejlépe s tmavým pečivem. Dozdobit můžeme čerstvými lístky bazalky.

Avokádová pomazánka s tvarohem a rajčaty pro 6 osob


Ingredience:


  • 2 ks avokáda
  • 3 polévkové lžíce tvarohu
  • 6 plátků nakládaných rajčat v oleji (lze nahradit čerstvým rajčetem a několikakapkami olivového oleje
  • 2 stroužky česneku (dle chuti i více)
  • 1 menší citrón
  • sůl
  • 1/2 lžičky římský kmín mletý
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup přípravy:


  • Tvaroh dáme do misky.
  • Přidáme sůl, pepř a kmín a utřený česnek.
  • Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku.
  • Dužninu avokáda lžičkou vydlabeme a přidáme do misky.
  • Zakapeme citronovou šťávou.
  • Přidáme nakládaná rajčata nebo na malé kousky nakrájené rajče čerstvé a pár kapek olivového oleje.
  • Vše v misce dobře promícháme a pomocí vidličky vypracujeme v pomazánku.
  • Podáváme s pečivem, výborný je čerstvě upečený celozrnný toast nebo čerstvá bageta.

Avokádová pomazánka s vejci pro 6 osob


Ingredience:


  • 2 ks avokáda
  • 4 uvařená vajíčka
  • 4 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • hrst nasekané jarní pažitka + na ozdobu
  • sůl
  • 1 středně velká červená cibule
  • kajenský pepř

Postup přípravy:


  • Vajíčka a cibuli oloupeme, nakrájíme na malé kostičky, dáme do misky.
  • Přidáme sůl, pepř, zakysanou smetanu, hořčici a nasekanou pažitku.
  • Část cibulky a pažitky si ponecháme na ozdobu.
  • Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku.
  • Dužninu avokáda lžičkou vydlabeme a přidáme do misky.
  • Pomocí vidličky vše rozmačkáme a vymícháme v pomazánku.
  • Podáváme s čerstvým chlebem či jiným pečivem, zdobíme jemně nakrájenou cibulkou a pažitkou.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní