Hroznové víno – chutný zdroj energie

Šťavnaté stolní hroznové víno je koncem léta a začátkem podzimu hlavním ovocem na pultech našich obchodů. Plody (bobule) tvoří zejména voda a sacharidy v podobě hroznového a ovocného cukru, který dodává okamžitou energii, reguluje hladinu cukru v krvi. Látky obsažené v hroznovém vínu odvodňují, podporují zažívání, srdeční činnost a imunitní systém, pročišťují cévy, zpevňují tkáně, pomáhají proti osteoporóze. Vinná réva je ideálním ovocem nejen pro podzimní dietu, ale prospívá i při únavě, nervozitě a depresích, neboť posiluje nervy.

obrázek ke článku Hroznové víno – chutný zdroj energie

Kuřecí salát s hroznovým vínem


Ingredience:


  • Kuřecí prsa - 200 g
  • Středně velká cibule
  • Hroznové víno - 150 g
  • Celer - 100 g
  • Bílý jogurt - 2 lžíce
  • Majonéza - 2 lžíce
  • Bílé víno - 1/2 dl
  • Olivový nebo rostlinný olej - 2 lžíce
  • Šťáva z 1 citrónu
  • Bílý pepř mletý
  • Sůl
  • Cukr - 1 lžička

Postup přípravy:


  • Na oleji zlehka orestujeme na drobno nakrájenou cibuli.
  • Přidáme omytá kuřecí prsíčka nakrájená na širší nudličky, osolíme, opepříme, zakápneme šťávou z citrónu a dusíme asi 10 minut.
  • Dále přidáme na nudličky nakrájený celer, vše zalijeme vínem a dusíme doměkka.
  • Po vychlazení přidáme majonézu, jogurt a zlehka zamícháme.
  • Nakonec do salátu přidáme půlky hroznů, nejlépe zbavené zrníček.
  • Salát podáváme s bílým pečivem nebo tmavou bagetou.

Kuřecí rizoto s hroznovým vínem


Ingredience:


  • Kuřecí řízky stehenní – 600 g
  • Cibule – 2 kusy
  • Česnek – 2 stroužky
  • Zázvor – kousek o velikosti malého bramboru
  • Olej – 1,5 polévková lžíce
  • Slepičí vývar - (z bujonu na 500 ml)
  • Sladká smetana - 400 ml
  • Bílé a modré hroznové víno po 100 g
  • Rýže – 400 g
  • Sůl
  • Pepř mletý

Postup přípravy:


  • Kuřecí řízky odblaníme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky.
  • Cibuli, česnek a zázvor oloupeme a nadrobno nakrájíme.
  • Maso vložíme na pánev a prudce opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo.
  • Přidáme cibuli, česnek a zázvor a vše krátce osmahneme.
  • Troubu předehřejeme na 200 °C.
  • Slepičí bujón rozmícháme ve 100 ml vody, přidáme smetanu a pozvolna zahříváme.
  • Orestované kuře společně s výpekem a zeleninou přendáme do zapékací mísy, přidáme propranou rýži a přelijeme slepičím vývarem se smetanou.
  • Dokořeníme solí, pepřem a v troubě dusíme asi 40 minut, aby rýže změkla. Průběžně kontrolujeme a v případě potřeby dolijeme malé množství teplé vody.
  • Hroznové víno omyjeme a osušíme, zrnka, rozpůlíme a zbavíme je jadérek.
  • Hotové kuřecí rizoto poklademe hroznovým vínem a můžeme podávat.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Hroznové víno – chutný zdroj energie

Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní