Rýžový olej

Rýžový olej je vysoce kvalitní rostlinný produkt s unikátními léčivými účinky. Získává se z rýžových otrub, které se nacházejí mezi rýžovou slupkou a jádrem. Olej je lehce stravitelný, lze jej použít pro smažení, pečení, hluboké smažení a do salátových dresinků. Rafinovaný rýžový olej je hojně používán v Japonsku, Koreji, USA, Thajsku a postupně získává na popularitě i v dalších zemích.

obrázek ke článku Rýžový olej

Rýžový olej obsahuje:


  • polynenasycené mastné kyseliny
  • vitamin A
  • vitamíny skupiny B, např. vitamin B3
  • vitamin E - tokotrienoly a tokoferoly
  • skvalan - zpomaluje stárnutí pokožky
  • gamma-oryzanol -přírodní antioxidant, snižuje stařecké skvrny a dokonce pomáhá stimulovat růst vlasů
  • minerály

Pozitivní vliv rýžového oleje na naše zdraví:


  • přírodní antioxidant - působí proti volným radikálům
  • prevence proti vzniku koronárních chorob
  • snížení hladiny škodlivého krevního cholesterolu - LDL
  • zvýšení zdraví prospěšného cholesterolu - HDL
  • zpomalení procesu stárnutí
  • omezení tvorby vrásek, stárnutí pokožky, zabraňuje procesu pigmentace melaninu, minimalizuje stařecké skvrny

Rýžový olej dokáže zachytit ultrafialové záření a brání jeho proniknutí do kůže, je součástí opalovacích přípravků.

Rýžový olej je silný přírodní antioxidant, úspěšně se používá v mnoha kosmetických přípravcích, neboť prodlužuje mladistvost pokožky, má vynikající hydratační, vyživující, regenerační a ochranné účinky pro všechny druhy pleti. Je hypoalergenní, snadno se vstřebává a neucpává póry, je vhodný i pro jemnou dětskou pokožku. Zábaly s rýžovým olejem zlepšují stav tenkých a poškozených vlasů.

Využití rýžového oleje v kosmetickém průmyslu:


  • ochranné krémy proti slunečnímu záření
  • hydratační a výživné krémy pro všechny druhy pleti (i pro velmi citlivou), zabraňuje vzniku vrásek, zvyšuje pevnost a pružnost pokožky
  • dětská kosmetika - neucpává póry je šetrný k pokožce
  • hypoalergenní kosmetika - kosmetika nejvyšší kvality, vhodná pro velmi citlivou nebo nemocnou pokožku (při dermatitidě)
  • kondicionéry a přípravky na vlasy - má vliv na růst vlasů
  • přípravky pro péči o řasy a obočí

Rýžový olej je oblíbený kulinářský výrobek, má delikátní chuť. Využívají ho ke smažení téměř všechny asijské restaurace. Jeho použití v kuchyni je výhodné i z ekonomického hlediska, neboť v procesu vaření je jeho spotřeba až o 20% nižší v porovnání se spotřebou jiných rostlinných olejů.

Rýžový olej je v kuchyni vhodný pro:


  • dlouhé vaření
  • smažení
  • fritování
  • pečení

Rýžový olej zadržuje značné množství oryzanolu, který způsobuje, že se olej tak rychle nepřepaluje, což svědčí o jeho skvělé oxidační a termální stabilitě. S jeho vysokým bodem přepálení (až 215°C) a nízkou přilnavostí k připravovaným pokrmům je nejčistším smažícím olejem pro přípravu pokrmů jemné chuti. Je vhodný pro přípravu kuřecího a krůtího masa, mořských plodů, zeleniny, francouzských brambor. Je stabilní při nízkých teplotách, lze ho použít pro výrobu majonéz, dresinků.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:

 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní