Saturejka zahradní (Satureja hortensis L.)

Saturejka zahradní (lidově např. satorka) je silně aromatická, jednoletá až dvouletá letnička, z čeledi Lamiaceae (hluchavkovité). Rod Satureja zahrnuje asi 30 druhů rostlin, které rostou v mírných a subtropických pásmech obou polokoulí. Saturejka zahradní má přímou lodyhu a dorůstá výšky 20 až 30 cm. Listy jsou čárkovitě kopinaté, zúžené v krátký řapík, celokrajné, tupé, aromaticky nasládlé. Bylina kvete v červnu – září, droboučké květy jsou růžové až nafialovělé, zřídka bílé. Saturejka je koření původem z jihovýchodní Evropy, kde roste divoce na slunných, skalnatých stráních v oblastech kolem Středozemního moře. Tato bylinka byla používána již v 1. století ve středomořské kuchyni (na Balkáně, v Itálii a Francii). Od 9. století si našla své místo i ve staročeské kuchyni (jedna ze složek provensálského koření).

obrázek ke článku Saturejka zahradní (Satureja hortensis L.)

Saturejka je celkem nenáročná teplomilná rostlina. Při pěstování je důležité hlavně teplo a světlo, nevadí jí sucho, má ráda spíš lehčí půdu. Sklízí se nať v době květu, tedy několikrát za rok v období červen – září. Suší se co nejrychleji ve stínu nebo při umělé teplotě do 40°C.

Ve střední Evropě se vyskytují pouze rostliny pěstované, a to jednoletá saturejka zahradní (u nás známější) a víceletá saturejka horská (Satureja montana ). Oba druhy mají intenzivní aroma a obsahují účinné látky, které jsou obsaženy i v eukalyptu a tymiánu.

Saturejka čerstvá nebo sušená (chutná ostřeji) se přidává jako koření do řady pokrmů, a to již od starověku (kořenění masa, zvěřiny, salámů i luštěnin), jelikož podporuje trávení. Pro své účinky se osvědčila zejména do takových jídel, která jsou těžká nebo způsobují nadýmání. Při dietách ji lze použít jako koření místo pepře.

Saturejka obsahuje:


  • silice (asi 0,2%) s karvakrolem, cymolem, tujonem, cineolem – usnadňují trávení
  • třísloviny (asi 8,5%) – protiprůjmové účinky
  • pryskyřice
  • slizy
  • minerální látky

Saturejka není jen kořením, ale je zároveň i léčivou rostlinou. Na žaludeční problémy je nejlepší čaj z listů, který odstraňuje poruchy zažívání a ztrátu chuti k jídlu. Tlumí i pocit žízně u diabetiků. Na bolesti v krku se používá odvar, který má antiseptické účinky. Saturejku nepoužívejte jako léčivou rostlinu během těhotenství.

Při zevním použití přispívá saturejka k hojení ran a také čistí mastnou pleť.

Účinky saturejky:


  • zabraňuje nadýmání
  • snižuje krevní tlak
  • tlumí tachykardii
  • je mírně močopudná
  • má protiprůjmový účinek
  • podporuje chuť k jídlu
  • působí protizánětlivě
  • má příznivé účinky při průduškovém astmatu
  • je považována za afrodisiakum - vyvolává pohlavní svěžest
  • má antiseptické účinky
  • pomáhá vyhánět střevní parazity
  • posiluje organismus

Saturejka chutná peprně, trochu pálivě a voní velmi kořenitě. Uplatnění v kuchyni najde díky své výrazné pepřové chuti, a to zejména při přípravě masitým pokrmům, dále se hodí do nádivek, bylinkového másla, luštěninových pokrmů, kapusty, ke kořenění ryb, zvěřiny a masových špízů. Výraznou chuť dodá i sterilovaným okurkům, zelí a houbám. Čerstvé lístky jsou výborným doplňkem nejrůznějších salátů.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Saturejka zahradní (Satureja hortensis L.)


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní