Česnek medvědí (Allium ursinum)

Česnek medvědí se v poslední době těší stále větší popularitě. Údajně tuto rostlinu rádi vyhledávají medvědi po zimním spánku, aby si jím pročistili žaludek, střeva a krev, odtud zřejmě jeho název. Česnek medvědí roste ve volné přírodě, je rozšířen v západní a střední Evropě a ve Velké Británii. Na jih zasahuje do Španělska, Itálie a na severní Balkán, na sever po jižní Skandinávii, na východ po evropské Rusko a sahá až na Kavkaz.

obrázek ke článku Česnek medvědí (Allium ursinum)

Česnek medvědí, který i u nás naleznete v přírodě podél potoků, v lesích nebo na vlhkých loukách, vypadá podobně jako jedovatá konvalinka vonná, proto je třeba při jeho sběru dbát zvýšené opatrnosti. Tato vytrvalá, zhruba 15 - 30 cm vysoká, rostlinka s cibulkou kvete již v dubnu, ale i v květnu a červnu. Má drobné bílé květy na delší stopce a jasně zelené podlouhle široké listy, které po odkvětu rostliny hynou. V lese medvědí česnek vytváří v době květu bujný koberec, poznáme ho podle typické česnekové vůně. Listy se sbírají v dubnu a v květnu a konzumují se čerstvé (syrové).

Chceme-li pěstovat sami medvědí česnek, tak nejlepší místo pro jeho pěstování je pohostinné místo v blízkosti keřů, s vlhkou, vápenitou, humózní půdou. Popřípadě jej můžete pěstovat doma v květináči.

Chuť má medvědí česnek mírně štiplavou, česnekovou. Jedna z jeho předností je, že i když chutná a voní jako česnek, tak po jeho konzumaci nebudete tolik cítit po česneku.

Toto přírodní koření nepřidává jen lepší chuť pokrmům, ale má i pozitivní vliv na naše zdraví. Ve srovnání s česnekem kuchyňským jsou některé jeho léčivé účinky mnohem vyšší, neboť obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek, které jsou velmi prospěšné pro lidský organismus. Jako mírné antibiotikum působí i proti zánětlivým onemocněním.

Česnek medvědí obsahuje:


  • silice
  • saponiny
  • flavonoidy
  • hořčiny
  • sirné složky
  • alicin - antibakteriální, antivirové a proti plísňové účinky
  • nukleosid adenosin – rozšiřuje cévy
  • vitamíny
  • minerální látky

Medvědí česnek se převážně používá vnitřně (koření, zelenina, léky, potravinové doplňky, tinktury), ale je možné využít i různé odvary a nálevy zevně, a to např. při kožních problémech bakteriálního původu.

Pozitivní vliv medvědího česneku:


  • brání kornatění cév - zabraňuje ukládání vápníku v cévách
  • zlepšuje paměť
  • pročišťuje krev – vhodný při dlouhodobých problémech s kůží
  • působí jako antioxidant
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • pročišťuje ledviny a močový měchýř – močopudné účinky
  • odstraňuje žaludeční a střevní potíže, zlepšuje průchodnost střev
  • upravuje přirozené prostředí v zažívacím traktu
  • odstraňuje zácpu - má projímavé účinky
  • pomáhá při akutním a chronickém průjmu, provázeném plynatostí a kolikami
  • urychluje hojení ran a vředů
  • působí proti nadýmání a křečím, uklidňuje křeče hladkého svalstva
  • ničí střevní parazity (škrkavky a hlísty)
  • pomáhá proti chřipkám, nachlazení - má antivirové a antibakteriální účinky
  • má protiplísňové účinky
  • dokáže likvidovat mykózy způsobené kvasinkou Candida albicans
  • ulehčuje odkašlávání – využití při nemocech cest dýchacích, bronchitidě, astmatu
  • má preventivní protinádorové vlastnosti
  • upravuje metabolismus
  • příznivě působí při cukrovce
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • zevně působí proti klasickým ústním oparům

V kuchyni se mladé čerstvé lístky (na jaře) nebo cibulky (na podzim) medvědího česneku používají jako koření či zelenina.

Hodí se do pomazánek, tvarohu, salátů, polévek, másla a všude tam, kde se hodí klasický česnek, pažitka nebo mladá cibulka. Díky chuti, která je jemná a zároveň pikantní, dostanou pokrmy zcela jinou, neodolatelnou chuť.

Při použití medvědího česneku je však důležité si pamatovat, že tato rostlina ztrácí své chuťové, ale i léčivé vlastnosti sušením a vařením. Proto se česnek medvědí používá buď čerstvý nebo zmražený, popřípadě rozmixovaný a zalitý olejem ve stylu italského pesta.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní