Dobromysl obecná (Origanum vulgare L.)

Dobromysl obecná je vytrvalá, medonosná, příjemně vonící bylina s dřevnatým výběžkatým oddenkem čeledi hluchavkovité (Lamiaceae), příbuzná majoránce. Dorůstá výšky 20 – 60 cm, její lodyha je vystoupavá až vzpřímená, chlupatá, barvu má načervenalou. Listy jsou vejčité, krátce řapíkaté, vstřícné, vroubkované. Květenství, které tvoří až 25 nachově růžových drobných květů, jsou vidlanovité laty shlukující se v hlávku. Kalich je trubkovitě zvonkovitý. Dobromysl kvete od července do září. Plodem jsou 4 podlouhle vejcovité, hladké, hnědé tvrdky. Původním místem, kde se dobromysl obecná vyskytovala, je oblast středomoří, Malá Asie, Blízký východ, Kavkaz. Později se rozšířila téměř do celé Evropy, Jižní Číny i do Severní Ameriky. Dobromysl potřebuje sušší, zásaditou půdu bohatou na živiny a měla by být umístěna na slunném, chráněném místě. V Česku roste v teplejších oblastech na místech, jako jsou mýtiny, světlé lesy, křoviny, suché louky nebo stráně, častěji ji však najdeme na zahrádkách. Lze ji rozmnožit semeny, řízkováním nebo dělením kořenových výběžků.

Podle záznamů se dobromysl používala již ve starém Egyptě a ve středověku jako lék proti nervovým křečím, různým bolestem a vykuřovala se jí obydlí, aby zde vládla spokojenost. Nať obsahuje hnědočervené trvanlivé barvivo, jímž se dříve barvila vlna.

U některých citlivých jedinců však může velké dávkování způsobit podráždění ledvin.

Dobromysl obecná a její využití:


  • Destilované silice - v potravinářství a kosmetice (zejména v mydlářství).
  • Čerstvá i sušená nať – oblíbené koření pod názvem oregano (hlavně v italské a francouzské kuchyni). Je součástí některých kořenných směsí, přidává se do provensálského koření, typickým použitím je kořenění pizzy. V různých čajových směsích je určena především k léčbě zažívacích potíží nebo pro zlepšení chuti některých čajů.

Užívanou částí je nať (Herba origani). Seřezáváním se sbírají kvetoucí vrcholky s olistěnou lodyhou, a to před polednem, kdy má rostlina nejvyšší obsah silic. Suší se ve slabé vrstvě nebo ve svazečcích ve stínu. Umělá teplota nesmí překročit 35°C. Usušená droga je tmavozelená, příjemně aromatická, má nahořklou chuť, na jazyku zanechává stahující pocit.

Dobromyslová nať obsahuje:


  • silice – hlavní složkou je tymol, karvakrol
  • hořčin
  • třísloviny
  • tanin
  • těkavý olej
  • gumopryskyřici
  • organické kyseliny

Léčivé účinky dobromysle obecné:


  • odstraňuje některé zažívací potíže a neurózy
  • zvyšuje tvorbu žluče
  • zlepšuje střevní peristaltiku
  • snižuje nechutenství
  • působí dezinfekčně
  • má uplatnění při chorobách horních cest dýchacích, zánětu průdušek
  • usnadňuje odkašlávání
  • má zklidňující účinky
  • uvolňuje svalové křeče
  • zmírňuje bolesti hlavy způsobených nervovým vypětím
  • odstraňuje některé poruchy spánku

Zevně se dobromysl uplatňuje jako protizánětlivé kloktadlo při onemocnění dutiny ústní a zánětech dásní, k inhalacím při onemocnění horních cest dýchacích (rýma, kašel), do posilujících koupelí. Lze z ní připravit i obklady na špatně se hojící rány, léčí lišeji a jiné kožní infekce.

V kuchyni se oregano přidává do polévek, masitých pokrmů, do pokrmů z ryb nebo do salátů, používá se při přípravě pizzy, je součástí provensálského koření.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní