Bobkový list - vavřín pravý (Laurus nobilis)

Vavřín pravý je stálezelený strom nebo keř z čeledi vavřínovitých (Lauraceae), dorůstající výšky 2 - 8 metrů. Dožívá se věku více jak 300 let, vyznačuje se silnou aromatickou vůní. Pochází z Malé Asie, Iránu a Sírie. Pěstuje se ve všech subtropických oblastech, kde velmi často i zplaňuje. Již ve Starém Římě se těšil vavřín velké úctě a vavřínové věnce byly ozdobou Césarů a velkých vojevůdců. Ve středomoří se často využívá na živé ploty i jako okrasná rostlina. Tvarují se z něho různé jehlany, koule na kmínku. Sušené listy vavřínu se využívá jako koření, pod názvem bobkový list. Za tímto účelem se sklízí dvouleté listy, které se suší ve stínu, aby si zachovaly svoji zelenou barvu. I při delším skladování (ne déle než rok) neztrácí na kvalitě. Bobkový list má nahořklou chuť a specifické aroma, čím jsou listy čerstvější, tím jsou zelenější.

obrázek ke článku Bobkový list - vavřín pravý (Laurus nobilis)

Léčivé účinky bobkového listu:


  • posiluje paměť, koncentraci, racionální myšlení podmíněné aktivitou a iniciativou
  • zbystřuje paměť, prohlubuje myšlení a soustředění
  • podporuje jasnozřivost
  • pročišťuje - má detoxikační účinky, čistí tělo a klouby od odpadních látek a solí kyseliny močové
  • pomáhá při onemocněních močového měchýře
  • podporuje trávení a chuť k jídlu
  • urychluje metabolismus
  • nastoluje klidný spánek - stačí vložit několik listů pod polštář
  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • má protizánětlivé účinky
  • působí jako protijed na mnohé jedy
  • tlumí bolesti v kříži, je účinný při bolestech sedacího nervu

Bobkový list používáme:


  • Zevně - do protirevmatických koupelí, nebo jako obklad na bolestivé klouby (listy rozdrtíme, přidáme olivový olej, naneseme na plátno a přikládáme několikrát denně na bolestivé místo).
  • Inhalačně - odvar při katarech horních cest dýchacích a průdušek.
  • Olej - používá se v parfémech a při výrobě vavřínového rumu.
  • Esence a masti - používají se k odpuzování hmyzu.

Bobkový list patří k tradičnímu koření i české kuchyně. Propůjčuje typickou chuť některým omáčkám (zvláště svíčkové a rajské), gulášům a polévkám (smetanová, francouzská), nakládaným okurkám a houbám. Je vhodný do marinády na maso.

Bobkový list se nesmí dlouho vařit, jinak hořkne. Mletý se přidává až do hotového pokrmu.

Užívá se při konzervaci masa a ryb, při nakládání zeleniny, hub a okurek. Hodí se ke zvěřině, na maso na rožeň.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní