Jak si usnadnit práci s těstem


Skladování droždí


  • Droždí vydrží v lednici mnohem déle, je-li zabalené v potravinové fólii.
  • Chceme-li se přesvědčit, zda je droždí ještě dobré, vložíme ho do horké vody.
  • Pokud vyplave nahoru, můžeme ho bez obav použít, ještě nám vykyne.

Kontrola kynutého těsta


  • Dobře vykynuté těsto poznáme tak, že když na něj mačkáme prstem, musí se důlek po prstu okamžitě narovnat.

Rychleji vykynuté těsto


  • Kynuté těsto vzejde daleko rychleji, když ho dáme do plastové mísy s dobře přiléhajícím víčkem.
  • Takto uzavřenou mísu potom postavíme do teplé vodní lázně.
  • Tato rada přijde obzvlášť vhod v době chladného počasí anebo když doma ještě netopíme.

Aby se knedlíky nerozpadávaly


  • Aby se nám knedlíky během vaření nerozpadávaly, přidáme do vody, v které knedlíky vaříme, 1 lžíci bramborové moučky.

Prášek do pečiva - záchrana pro špatně kynoucí těsto


  • V případě, že nám kynuté těsto nechce vzejít, lze ho zachránit přidáním prášku do pečiva.
  • Těsto práškem do pečiva posypeme, dobře těsto propracujeme a dáme péci do trouby.

Obzvlášť křupavá pizza


  • Pizza bude pěkně křupavoučká, když přidáme do kynutého těsta olivový olej a krupici.
  • Na 400 g mouky dáme 2 lžíce olivového oleje a 2 - 3 lžíce krupice.

Tvaroh pro zvláčnění těsta


  • Pokud je křehké těsto po přidání většího množství mouky drobivé a nechce se nám spojit, stačí do něj zapracovat 1 - 2 lžíce tvarohu.

Vyválení těsta do tenka


  • Vyválení těsta si značně usnadníme, když ho vložíte do mikrotenové fólie a spolu s ní rozvalujeme.
  • Těsto se nám nebude lepit.

Usnadnění vyválení těsta


  • Těsto snadněji vyválíme, pokud předem naneseme na dřevěný váleček trochu nearomatického jedlého oleje.

Perníkové těsto


  • Perník bude vláčnější, když přidáme do těsta místo mléka čaj.

Těsto na závin


  • Těsto na závin není vhodné propracovávat příliš dlouho, jinak bude suché a drobivé.
  • Chceme-li těsto zjemnit, pomažeme ho olejem.
  • Poté těsto ihned vkládáme do trouby.

Vánoční štola


  • Aby byla vánoční štola opravdu chutná, je vhodné začít s jejím pečením dříve a nechat ji nejlépe dva až tři týdny odležet.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní