Vychytávky při přípravě masa, polévek a omáček


Kůrčička na pečeni


  • Aby se vepřové maso během tepelné úpravy příliš nevysušilo, je lépe kůži před pečením neodstraňovat.
  • Kůži na pečínce nařízněme ostrým nožem, nejlépe do kosočtverců, čímž se nám během pečení vytvoří křupavá kůrčička.

Křupavá kůžička na drůbeži


  • Je-li drůbež v troubě stále bledá, potřeme ji směsí ze sójové omáčky a medu v poměru 1:1 a zvyšíme teplotu.
  • Kůžička začne hnědnout a bude křupavá.

Dobře ochucené mleté maso


  • Abychom zjistili, že je směs mletého masa již dokonale ochucena, uděláme si zkušební mini karbanátek.
  • Ten usmažíme, ochutnáme a následně dle potřeby směs dochutíme.

Smažení bez tuku – s minerálkou


  • Na nepřilnavé pánvi přivedeme do varu několik lžic minerálky.
  • Následně na ni vložíme maso, které opečeme z obou stran.
  • Aby se maso nepřipálilo, minerálku dle potřeby přiléváme.

Aby nebyla omáčka příliš tučná


  • Je-li šťáva z pečeně příliš tučná, můžeme ji zředit kostkou ledu.
  • Led vložíme do omáčníku, tuk se na něj nachytá a vlivem chladu ztuhne.
  • Tehdy nastane čas kostku ledu z omáčníku rychle odstranit.

Aby nám špekáčky nepraskaly


  • Krátce před opékáním přelijeme špekáčky nebo uzenky vroucí vodou a pak je osušíme.
  • Tento proces zamezí jejich praskání během přípravy.

Čistý masový vývar


  • Jestliže není domácí vývar zcela čirý, můžeme ho přecedit přes papírový kávový filtr.
  • Tento filtr zachytí všechny nežádoucí nečistoty.

Zahuštění omáček


  • Když zahušťujeme omáčky přidáním hladké mouky, dojde často k utvoření hrudek.
  • To se nám nestane, když mouku promícháme s máslem v poměru 1:1 (např. 1 lžíce mouky, 1 lžíce másla).
  • Máslo s moukou propracujeme a vytvoříme drobné kuličky.
  • Kuličky přidáme ke konci vaření do omáčky.
  • Tyto kuličky si můžeme připravit i do zásoby a uložit je v mrazáku.

Omáčka se smetanou


  • Chceme-li zjemnit omáčku smetanou na šlehání, můžeme ji předem i ušlehat.
  • Šlehačku však nešleháme příliš pevně a do omáčky ji přidáváme až zcela naposled.

Maso v polévce


  • Maso v polévce bude chutné a jemné, přidáme-li do vody při vaření plátek citrónu.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní