Několik osvědčených rad, jak na to!

Mnoho domácností dává v dnešní uspěchané době přednost stravování v rychlém občerstvení nebo v restauracích. Není však nad domácí stravu, a to nejen co do kvality a výživových hodnot, ale stravování tzv. venku, zasahuje velmi brzo negativně i do rodinného rozpočtu. Abychom vám práci v kuchyni trochu zpříjemnili, přinášíme několik "babských rad", jak vyzrát na některé problémy kolem vaření a jak si co nejlépe poradit i s nepopulárními pracemi.

obrázek ke článku Několik osvědčených rad, jak na to!

Cibule


  • Na slzy, které má na svědomí plyn, který se z cibule uvolňuje a dráždí slzné váčky lze vyzrát tak, že těsně před krájením vložíte cibuli na krátkou dobu do mrazáku.

  • Pokud nám zůstane půlka cibule, kterou je škoda vyhodit, můžeme ji potřít máslem nebo jiným tukem, zabalit třeba do alobalu a uschovat v lednici. Cibule si tak uchová nejen svoji chuť, ale nebude ani plesnivět.

  • Osmažená cibulka bude krásně zlatá, když ji předem namočíme na malou chviličku do mléka.

  • Pokud je pro některé členy domácnosti syrová cibule příliš ostrá, stačí ji pěkně najemno nakrájet, posolit a zakapat octem. Vše přikrýt miskou, aby se zápach cibule nešířil do prostoru a nechat cca 1 hodinu odležet. S umořenou cibulí můžete následně zdobit chleby namazané sádlem nebo ji přisypat k rozkrájené tlačence a uvidíte, jak všichni ocení její lehce nasládlou chuť.

Mrkev


  • Škrábání bude mnohem snazší, když mrkev na chvíli ponoříte do vroucí vody a následně hned do studené.

  • Kořeny čistíme, krájíme či strouháme rukama namočenýma v octovém roztoku, čímž zabráníme nevzhlednému zabarvení a popraskání pokožky.

Jablka


  • Aby jablka po rozkrájení neoxidovala (nehnědla), stačí je namočit do roztoku, kde jednu 1/4 tvoří citrónová šťáva a 3/4 voda.

Bílý neochucený jogurt


  • Chcete-li, aby bylo vaše těsto krásně nakynuté, zkuste přidat místo mléka jogurt.

Pomeranč


  • Loupání pomeranče bude mnohem snazší, když ho namočíte na 5 minut do horké vody. Pomeranč pak snadno zbavíte slupky i bílé kůžičky.

Med


  • Při přípravě drobenky přidejte k máslu, mouce a cukru ještě 2 -3 lžičky medu. Takto připravená drobenka bude křupavější.

  • Než budete dávat koláče do trouby, potřete je bílky smíchanými s 1 lžící medu. Koláčky tak získají nádherně zlatavou barvu.

Lístky máty, skořice, šťáva z limetky


  • Chcete-li svůj nápoj hlavně v letních měsících osvěžit a dodat mu příjemnou chuť, pak není nic snazšího, než si vyrobit ochucené kostky ledu. Po naplnění zásobníku na led vodou, přidejte čerstvé lístky máty, šťávu z limetky, či kousek skořice, záleží jen na tom, na co máte chuť, co upřednostňujete. Stačí nechat zmrznout a je hotovo!

Hrnek s vodou


  • Aby byl upečený koláč z listového těsta nádherně křehký, vložte při pečení do trouby hrnek s vodou.

Brambory


  • Aby se bramborové těsto na přípravu knedlíků, placiček nebo noků nelepilo, je vhodné jej vložit před zpracováním na chvíli do ledničky. Těsto je tužší, nelepí se.
  • Brambory na přípravu bramborového salátu je dobré vařit ve vodě s trochou octa. Takto vařené brambory neztmavnou a nerozvaří se. Nevaříme je však úplně doměkka, včas odstavíme z varné plotny a necháme brambory ještě chvíli dojít v páře.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní