Základní kroky ke správnému stolování - zasedací pořádek a držení příboru

Společensky významnější osoba sedí vždy zády ke stěně s dobrým výhledem do prostoru. Toto místo poskytuje veškerý komfort, dotyčný má pocit bezpečí, větší přehled a neobtěžují ho procházející hosté ani personál.

Zasedací pořádek:


  • Nejčestnější místo při velice slavnostní večeři je po pravici hostitele nebo hostitelky.
  • Hostitel s hostitelkou sedí vždy naproti sobě.
  • Při větším počtu lidí sedí vždy na střídačku muž a žena. První nejčestnější místo je po pravici, pak po levici. Třetí opět po pravici, čtvrté po levici a takhle se to střídá dále.

Držení příboru:


  • Příbory při jídle odebíráme z vnější strany. Jsou na stole rozloženy podle chodů, které postupně přicházejí. Na hlavní pokrm nám zůstane příbor těsně u talíře. Poslední je moučníkový příbor, který leží vždy vodorovně s talířem.
  • Žádný z příborů nikdy neodkládáme na ubrus. Nikdy příbor nesměrujeme hroty vzhůru, ani proti spolustolovníkovi.
  • Nůž nikdy neolizujeme.
  • Vidličku ve většině případů držíme hroty dolů. Jsou i jídla, kdy můžeme nůž odložit a poté vidličku uchopit jako lžíci (těstoviny, rizoto,..). Když dojíme, musíme i nepoužitý nůž odložit společně s použitou vidličkou do talíře.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní