Antioxidanty - polyfenoly - flavonoidy

Polyfenoly, které se nacházejí v rostlinných materiálech, se dělí do různých skupin označovaných jako fenolové kyseliny, flavonoidy, třísloviny, stilbeny a lignany. V lidském těle jsou tyto skupiny různě bioaktivní. Nejvíce z nich jsou lidskému zdraví prospěšné flavonoidy (katechin, epikatechin a procyadininy).

obrázek ke článku Antioxidanty - polyfenoly - flavonoidy

Flavonoidy (bioflavonoidy) jsou rostlinná barviva nacházející se v kůře, slupkách, plodech, semenech, květech, listech a dalších částech rostlin.

Flavonoidy z potravin rostlinného původu, včetně kakaa, pomáhají zpomalovat proces přirozeného stárnutí a chrání naše buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Mají pozitivní vliv především na cévy, které zpevňují a regenerují.

U flavonoidů, kam řadíme i flavanoly, byla prokázána antioxidační schopnost, která snižuje riziko oxidace škodlivého (LDL) cholesterolu.

Flavonoidy pomáhají snižovat aktivitu krevních destiček, což umožňuje volnější průtok krve, čímž se redukuje riziko jejich slepování v krevním řečišti.

Nejsilnější flavonoidy obsahují:


  • borůvky
  • ostružiny
  • maliny
  • černý rybíz
  • granátové jablko
  • červený grapefruit
  • lékořice
  • kakao
  • rajčata
  • olivy a olivový olej
  • červené víno

Třísloviny (taniny) – rostlinné polyfenoly trpké, svíravé či hořké chuti. Pomáhají při potížích se zažíváním a v zastavování krvácení.

Třísloviny se nacházejí v:


  • borůvkách
  • jahodách
  • brusinkách
  • trnkách
  • granátovém jablku
  • černém čaji
  • červeném víně


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Antioxidanty - polyfenoly - flavonoidy

Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní