Domácí pekárny

Jen málokdo dokáže odolat vůni čerstvě upečeného chleba. Tohoto poznatku využili výrobci elektroniky pro domácnost a na trhu se objevily domácí pekárny, které se staly velkým hitem. Nabízí se tedy otázka, jakou pekárnu si vybrat? Můžeme vás uklidnit, všechny pekárny mají stejné nebo podobné funkce, jde tedy spíš jen o to, jak velkou pekárnu požadujete, kterého výrobce upřednostňujete, kolik za pekárnu chcete utratit (ceny se pohybují od 1 000,- Kč), jaký design vás zaujal a zda požadujete pekárnu jednohákovou nebo dvouhákovou (počet hnětacích háků). Jsou i pekárny (pekárna Morphy Richards), které mají unikátní hnětač, který se po hnětení sklopí a nezůstává zapečený v těstu, čímž nezanechává v chlebu nevzhledné díry (1 - 2 podle počtu háků).

obrázek ke článku Domácí pekárny

U domácí pekárny je velmi důležitá vybavenost programy a kvalita provedení. Hmotnost pekáren se pohybuje mezi 5 - 8 kg. Spotřeba na jeden chleba (od mísení a kynutí až do dopečení) se pohybuje mezi 0,2 - 0,5 kWh, nelekejte se tedy údajů o příkonu, jelikož pekárna nejede celou dobu na plný výkon.

Pečivo z domácí pekárny má několik základních výhod:


  • je zaručeně čerstvé
  • neválí se nikde po regálech
  • tmavý chléb lze připravit bez aditiv („éček“)
  • je zde možnost vlastního výběru surovin (škvarky, anglická slanina, slunečnicová semínka, ořechy nebo suroviny vhodné pro celiaky -bezlepkovou dietu)

Množství receptů na přípravu domácího pečiva je opravdu hodně, jistě zaujmou nejen ty, jež holdují zdravé výživě. Komu chybí fantazie, nebo se nechce zdržovat nákupem všech možných surovin, může využít hotové směsi pro přípravu domácího chleba, které se běžně prodávají v obchodech.

Obsluha domácích pekáren je snadná. Téměř celou přípravu a pečení chleba, až na vložení surovin a vyjmutí upečeného chleba, zvládne sama. Jakmile do domácí pekárny vložíte vše potřebné, postará se o to, aby těsto dobře vykynulo.

Průběh přípravy těsta a pečení


Pekárna nejprve všechny suroviny zahřeje na správnou teplotu a potom je velmi důkladně prohněte. Správná teplota a propracování těsta je pro jeho vykynutí to nejdůležitější. Po vykynutí se automaticky spustí pečení a pak už jen můžete čekat na signál o ukončení pečení.

Pro pečení můžete využít i časový spínač. Suroviny lze tak do pekárny vložit již večer a naprogramovat si upečení čerstvého chleba hezky k snídani.

Volitelné programy a výsledné produkty:


  • Program pouze na míchání a kynutí těsta - těsto následně zpracujete v ruce a pečete v jiné troubě (rohlíky, housky, mazance, buchty, koláče, koblihy, záviny, knedlíky přílohové nebo plněné, pizzy, …).
  • Program, kdy pekárna těsto zamíchá, nechá nakynout, ale i upeče (chleb, mazance, buchty, bábovky, záviny, makovce, ...).

V pekárně lze také připravovat:


  • těsta na vánoční cukroví a perníčky
  • nudle do polévky
  • marmelády, džemy
  • škvarky
  • bramborové, mléčné, rýžové i krupicové kaše
  • nákypy
  • zapečené brambory a těstoviny
  • čočku
  • guláš, ….

Výběr domácí pekárny dle vlastních požadavků:


  • Rozměry pečící formy – vybíráme podle počtu strávníků, mějte však na paměti, že vždy je lepší upéci chléb čerstvý, než jíst několik dnů starý. Na trhu jsou pekárny, které upečou chleba v rozmezí 500 - 1800 g.
  • Počet hnětacích háků - menší pekárny mají pouze jeden hák, větší dva, čímž je zaručeno, že bude i větší množství těsta důkladně prohněteno.
  • Rozmanitost volitelných programů a funkcí - podle toho, co od přístroje očekáváte (časovač automatického pečení (odložený start) mají sice všechny pekárny, ale některé jsou hlučnější a proto se nehodí pro pečení přes noc, zadělání těsta na pečivo, které pak upečete sami v klasické troubě, výroba marmelády a kaší, kdy pekárna nejen míchá, ale i hřeje, signál o ukončení zvoleného programu atd.). Většina pekáren má i samostatný program na přípravu bezlepkových směsí. Pokud pekárna tento program nemá, lze směs připravit s využitím některého programu na přípravu chleba. V případě, že pečete často chléb nebo pečivo s různými přísadami, je užitečný automatický dávkovač surovin.
  • Speciální přídavné formy, např. na koláč.
  • Cena - na trhu najdete výrobky renomovaných značek, ale i pekárny neznámých výrobců, jejichž cena je výrazně nižší. Samotný výběr je pak pouze na vás.
  • Délka záruční doby.
  • Kvalita provedení - k nejkvalitnějším pekárnám na našem trhu patří pekárny Panasonic a Unold.

Přehled nejznámějších výrobců domácích pekáren:


  • Alaska
  • ETA
  • Fagor
  • Moulinex
  • Panasonic
  • Sencor
  • Tefal


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Domácí pekárny


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní