Léčivé účinky včelího medu

Med je nejen chutná potravina přírodního sacharidového charakteru, ale dokáže i léčit. Je produktem včely medonosné. Včely sbírají z květů nektar (sladká šťáva vylučovaná rostlinami jako produkt fotosyntézy) a ze stromů medovici (hustá sladká šťáva, kterou nejčastěji listové mšice, puklice, apod. vylučují na větvičky jehličnatých a listy listnatých stromů). Nektar nebo medovici přinášejí včely do úlu, kde je předávají úlovým včelám. Ty je pomocí šťáv vylučovaných hltanovými žlázami a odpařováním vody zpracovávají na med. Z nektaru vytvářejí včely světlý květový med, z medovice tmavý lesní med. Velmi chutný smíšený med vzniká, pokud v období snůšky lesního medu kvetou maliníky a lípy.

Včelí med je nejlepším přírodním sladidlem a lékem. U citlivých osob s možností alergie je však nutné dbát zvýšené opatrnosti při jeho konzumaci!

Krystalizace (tuhnutí) je přirozená vlastnost včelího medu. Je způsobena vyšším poměrem glukózy k fruktóze, jejíž vlastností je vytvářet krystaly.

Květové medy obsahující více glukózy, tudíž krystalizují obvykle brzy, již po několika dnech nebo týdnech. Naopak lesní med zůstává déle v tekutém stavu, neboť má vyšší obsah fruktózy.

I když má med vysoký obsah cukrů, čímž má samokonzervační účinky, skladujeme ho v uzavřené skleněné nebo keramické nádobě v suchu a temnu. Jinak má tendenci absorbovat pachy a přebírat vlhkost ze vzduchu, čímž řídne a může na povrchu kvasit.

Krystalizovaný i pastovaný med lze zahříváním (pouze ve vodní lázni při teplotě nepřevyšující 45°C) převést do tekutého stavu.

Včelí med obsahuje:


  • jednoduché, dobře stravitelné cukry - cca 30 % až 38 % ovocného cukru (fruktóza), cca 26 % až 33 % hroznového cukru (glukóza) a malé množství některých dalších jednoduchých cukrů
  • složené cukry - méně než 10%
  • enzymy
  • organické kyseliny
  • aminokyseliny
  • fermenty
  • hormony
  • inhibiny - nesteroidní hormonální látky
  • lipidy
  • koloidy
  • vitamíny
  • stopové minerály - hlavně železo, měď, fosfor, vápník, hořčík

Medovicový med má podstatně větší podíl minerálních látek, květový med obsahuje pylová zrna.

Pozitivní vliv včelího medu:


  • dodává energii
  • zlepšuje trávení, léčí střevní potíže
  • má blahodárné účinky na srdce - přispívá k rozšíření věnčitých tepen srdečních a k lepšímu prokrvení srdečního svalu
  • posiluje imunitní systém
  • působí pozitivně na lidskou psychiku
  • pomáhá při léčbě rýmy, kašle, chřipkovém onemocnění, tuberkulóze plic a černém kašli
  • zklidňuje spánek
  • má antiseptické účinky - hojí rány

Tím, že med obsahuje převážně jednoduché cukry, které se nemusejí štěpit v játrech, přecházejí okamžitě do krve a jsou rozváděny k buňkám, které je neprodleně využívají (vhodné zvláště pro sportovce).


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní