Léčivé účinky včelího medu
Med je nejen chutná potravina přírodního sacharidového charakteru, ale dokáže i léčit. Je produktem včely medonosné. Včely sbírají z květů nektar (sladká šťáva vylučovaná rostlinami jako produkt fotosyntézy) a ze stromů medovici (hustá sladká šťáva, kterou nejčastěji listové mšice, puklice, apod. vylučují na větvičky jehličnatých a listy listnatých stromů). Nektar nebo medovici přinášejí včely do úlu, kde je předávají úlovým včelám. Ty je pomocí šťáv vylučovaných hltanovými žlázami a odpařováním vody zpracovávají na med. Z nektaru vytvářejí včely světlý květový med, z medovice tmavý lesní med. Velmi chutný smíšený med vzniká, pokud v období snůšky lesního medu kvetou maliníky a lípy.
Včelí med je nejlepším
přírodním sladidlem a lékem. U citlivých osob s možností alergie je však nutné dbát zvýšené
opatrnosti při jeho konzumaci!
Krystalizace (tuhnutí) je přirozená vlastnost včelího medu. Je způsobena vyšším poměrem glukózy k fruktóze, jejíž vlastností je vytvářet krystaly.
Květové medy obsahující více glukózy, tudíž krystalizují obvykle
brzy, již po několika dnech nebo týdnech. Naopak
lesní med zůstává déle v
tekutém stavu, neboť má vyšší obsah fruktózy.
I když má med vysoký obsah cukrů, čímž má samokonzervační účinky,
skladujeme ho v uzavřené skleněné nebo keramické nádobě v suchu a temnu. Jinak má
tendenci absorbovat pachy a přebírat vlhkost ze vzduchu, čímž řídne a může na povrchu kvasit.
Krystalizovaný i pastovaný med lze
zahříváním (pouze ve vodní lázni při teplotě nepřevyšující 45°C) převést do tekutého stavu.
Včelí med obsahuje:
- jednoduché, dobře stravitelné cukry - cca 30 % až 38 % ovocného cukru (fruktóza), cca 26 % až 33 % hroznového cukru (glukóza) a malé množství některých dalších jednoduchých cukrů
- složené cukry - méně než 10%
- enzymy
- organické kyseliny
- aminokyseliny
- fermenty
- hormony
- inhibiny - nesteroidní hormonální látky
- lipidy
- koloidy
- vitamíny
- stopové minerály - hlavně železo, měď, fosfor, vápník, hořčík
Medovicový med má podstatně větší podíl minerálních látek,
květový med obsahuje pylová zrna.
Pozitivní vliv včelího medu:
- dodává energii
- zlepšuje trávení, léčí střevní potíže
- má blahodárné účinky na srdce - přispívá k rozšíření věnčitých tepen srdečních a k lepšímu prokrvení srdečního svalu
- posiluje imunitní systém
- působí pozitivně na lidskou psychiku
- pomáhá při léčbě rýmy, kašle, chřipkovém onemocnění, tuberkulóze plic a černém kašli
- zklidňuje spánek
- má antiseptické účinky - hojí rány
Tím, že med obsahuje převážně jednoduché cukry, které se nemusejí štěpit v játrech, přecházejí
okamžitě do krve a jsou rozváděny k buňkám, které je neprodleně využívají (vhodné zvláště pro sportovce).
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...