Proč se staly těstoviny tak populárními?

Sušené těstoviny mají tu výhodu, že vydrží dlouho připravené a nekazí se. Toho využily přímořské státy, které potřebovaly zásobovat námořníky na jejich dalekých cestách. Těstoviny si ale brzy našly své místo v jídelníčcích po celém světě. Již dnes je nepřeberný výběr chutí a druhů, a to se výroba neustále zdokonaluje.

Těstoviny se vyrábějí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody, někdy i vajec a z přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení.

V dnešní době zcela běžně seženeme i těstoviny z jiných druhů mouky, jako například pšeničné celozrnné, špaldové, rýžové apod.

Kvalitní těstoviny by neměly obsahovat umělá barviva (ani těstoviny barvené). Obarvují se proto špenátem, rajčatovým protlakem, šťávou z řepy, šafránem a podobně. Exoticky černé těstoviny jsou obarvovány výtažkem ze sépií. Konzervační přísady jsou při přípravě vyloučeny.

Nejpopulárnější jsou těstoviny vyráběné z tvrdé pšenice, která se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin, vitamínů a minerálních látek.

Dlouhý čas se tvrdilo, že těstoviny přispívají k obezitě, což ale není pravda. K obezitě mohou vést nestřídmé porce těstovin a nevhodné, často hodně smetanové, omáčky. Běžná porce, tj. 80 g syrových těstovin, má pouze 1258 kJ. Po uvaření váží tato porce 200 g.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní