Proč se staly těstoviny tak populárními?
Sušené těstoviny mají tu výhodu, že vydrží dlouho připravené a nekazí se. Toho využily přímořské státy, které potřebovaly zásobovat námořníky na jejich dalekých cestách. Těstoviny si ale brzy našly své místo v jídelníčcích po celém světě. Již dnes je nepřeberný výběr chutí a druhů, a to se výroba neustále zdokonaluje.
Těstoviny se vyrábějí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody, někdy i vajec a z přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení.
V dnešní době zcela běžně seženeme i těstoviny z jiných druhů mouky, jako například pšeničné celozrnné, špaldové, rýžové apod.
Kvalitní těstoviny by neměly obsahovat umělá barviva (ani těstoviny barvené). Obarvují se proto špenátem, rajčatovým protlakem, šťávou z řepy, šafránem a podobně. Exoticky černé těstoviny jsou obarvovány výtažkem ze sépií. Konzervační přísady jsou při přípravě vyloučeny.
Nejpopulárnější jsou těstoviny vyráběné z tvrdé pšenice, která se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin, vitamínů a minerálních látek.
Dlouhý čas se tvrdilo, že těstoviny přispívají k obezitě, což ale není pravda. K obezitě mohou vést nestřídmé porce těstovin a nevhodné, často hodně smetanové, omáčky. Běžná porce, tj. 80 g syrových těstovin, má pouze 1258 kJ. Po uvaření váží tato porce 200 g.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...